Ežerinės stintelės gaudomos žieminiais traukiamaisiais tinklais „nevadais“. Šiems daugiau nei 3 tonas sveriantiems tinklams traukti pasitelkiama medinė „boba“. Žiemos žūklės šventės metu senovinį stintelių gaudymą demonstravo net keliolikos vyrų komanda. Vieni jų rūpinosi, kad tinklas po vandeniu atsidurtų reikiamoje vietoje, kiti suko „bobą“, treti medinės lazdos smūgiais per vandenį baidė stinteles nuo ežero paviršiaus.

Prieš prasidedant ežerinių stintelių gaudymui, gamtosaugininkas Laimutis Budrys atsakė į visus šventės dalyvių klausimus ir vaizdžiai papasakojo apie šią protėvių laikus menančią tradiciją. L. Budrys pabrėžė, kad nors stintelės gaudomos tinklu, ši žūklė – tradicinė ir visiškai nepanaši į verslinę žvejybą. Šiuo metu visame regione tik Mindūnuose gyvenančio žvejo Alberto šeima ir sūnus Oskaras naudoja senovinę stintelių gaudymo sistemą, tačiau vienam stintelių traukimui turi talkininkauti visa žvejų brigada.

L. Budrys užsimena, kad toks žūklės būdas naudingas ne tik žmonėms, bet ir ežerui: „Nors ši žuvis nedidelė ir, atrodytų, nekalta, iš tiesų ji žuvų bendrijai daro didelę žalą. Stintelė yra plėšri ir minta tik „studentais“ – ikriukais bei lervutėmis,“ – pasakojo gamtosaugininkas. Daugiausiai grėsmės agurkais kvepiančios ežero žuvelės sukelia seliavoms, taip pat nukenčia ir karpinės žuvys.

Šventės dalyviai išgirdo ne tik gido pasakojimą, bet ir iš arti pamatė, kaip atrodo tradicinė stintelių žūklė. Komandinis darbas ir žūklės žiūrovų palaikymas atsipirko su kaupu – iš ežero ištrauktas pilnas „nevadas“ stintelių. Kaip juokavo vienas šventėje sutiktas žvejys, keptuvei tokio laimikio tikrai pakaks.

KABLYS.lt komanda kviečia pasižiūrėti filmuką, kuriame užfiksuota ši unikali lietuviška žūklės tradicija ir pasiklausyti L. Budrio pasakojimo.