Sakoma, kiek žvejų, tiek ir žuvienių. Kiekvienas žvejys ją verda pagal savo skonį ir išmanymą. Tačiau neteko girdėti, kad kas sakytų: kiek žvejienių, tiek žuvienių. Nes koks save gerbiantis žvejys nemoka išvirti žuvienės pats? Kaip galima tokį svarbų darbą patikėti kam nors kitam, nors ir žmonai? Pats, tiktai pats!.. Juk važiuoti vietoj savęs į žvejybą jūs nepatikite kitam.

Žuvienė – tai baigiamasis viso žvejybos malonumo akordas. Tai pabaiga, kuri „coronat opus“ tai yra, vainikuoja darbą. Na, gal ne darbą, gal vargą, malonumą, nuovargį, neišmiegotą naktį, ryto aušros grožį, giliausius įspūdžius ir patirtas emocijas, rankų ir širdies drebėjimą žuviai nutrūkus; poilsį, poilsį, poilsį!…

Aš sėdžiu prie vandens, aš matau plūdę, aš matau saulę, vandenį, debesis, aš ilsiuosi, aš kaupiu jėgas kitos dienos darbams, aš semiuosi sveikatos, man gera, man malonu, mano puiki nuotaika ir dar puikesnė savijauta.

Visa tai ir vainikuoja aukso vainiku paties žvejo verdama žuvienė!.. Ir niekaip kitaip!

Garsus rusų istorikas ir kulinaras (galbūt – net kulinarijos istorikas) savo knygoje „Kulinarijos paslaptys“ šitaip pataria tiems, kurie ruošiasi virti žuvienę:

  • Įpilti vandens, stipriai pasūdyti, leisti užvirti, įdėti smulkiai pjaustyto svogūno, skiltelėmis, gabalėliais ar kubeliais pjaustytų bulvių, šiaudeliais pjaustytą morką.
  • Kai užvirs, po 15 min. dėti žuvį, supjaustytą vienodais gabaliukais (ne didesniais kaip 1-4 cm), pavirti 10-15 min., verdant įmesti lauro lapą, pipirų, petražolių, peletrūno, krapų.
  • Jeigu norima, galima įdėti vieną šių sudedamųjų dalių:
  • raugintų agurkų, agurkų rasalo arba citrinos ir pavirti 1-3 min.;
  • 0,5 stiklinės pomidorų sulčių arba 2-3 šaukštus pomidorų tyrės ir ant silpnos ugnies pašildyti, bet neužvirinti.

Tai šitaip rašo V.Pochliobkinas, apibrėždamas tik „bendrąją koncepciją“. O mes galime perfrazuoti žinomąją anglų patarlę: „Apetitas atsiranda bevalgant” – „Patyrimas atsiranda beverdant“.

Daugiau straipsniui žvejams aktualiomis temomis rasite portale gowild.lt

Gowild.lt

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip paruošti skanią žuvienę?

2018-08-12 12:45 Pasidalijimų 51 Komentarų 4

Valgyk sveikai: neriebi, pigi ir sveikatai naudinga žuvis

2018-01-09 13:15 Pasidalijimų 30 Komentarų 4

Valgyk sveikai: svečius vaišiname upėtakiu

2017-12-27 08:05 Pasidalijimų 9