Daugelis šeimininkių klaidingai mano, kad šventėms geriausia gaminti patiekalus iš silkės ar skumbrės. Šios žuvys dažnai gausiai apdorojamos cukrumi ar druska, todėl tikrai nėra sveikatai palankios.

Jei sveikata jūsų virtuvėje – prioritetas, Kalėdų ir Kūčių stalą paįvairinkite augalėdėmis žuvimis, tokiomis kaip karpiai, plačiakakčiai ar amūrai. Šios žuvys pasižymi palyginti nedideliu riebalų kiekiu (tik 2 gr / 100 gr), todėl šventinės vakarienės metu jų galėsite suvalgyti daugiau ir nesijausite apsunkę.
Be to, karpio žuvienoje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats pasigaminti negali. Tyrimai rodo, kad suvalgius vos 150 gr karpio mėsos, šių naudingų rūgščių žmogui užtenka net dviem dienoms.

Citrinomis įdarytas karpis

Reikės:

  • šviežio karpio,
  • 2 citrinų (marinatui),
  • druskos (marinatui),
  • pipirų (marinatui),
  • majonezo (marinatui).

Pirmiausią šviežią karpį išdarinėkite. Jei norite, kad ant stalo patiekta žuvis atrodytų įspūdingiau, galvą palikite. Išdarinėtą žuvį marinuokite paruoštame marinate maždaug 2 valandas. Tada įpjaukite karpio šonus ir prikiškite citrinos griežinėlių. Citrinomis įdarytą karpį įdėkite į kepimo maišą, apdenkite folija ir kepkite iki 180 – 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug valandą. Paruoštą žuvį patiekite su brokoliais ir bulvėmis.