KABLYS.lt atliko apklausą, norėdami išsiaiškinti, kokia žuvienė artimiausia lietuviškam gomuriui. Rezultatai nenustebino. Lietuviai – tikri tradicijų puoselėtojai ir dažniausiai renkasi lietuvišką žuvienę. Šio patiekalo ant savo stalo laukia beveik 70% apklaustųjų. 15% apklaustųjų ant vakarienės stalo mieliau išvystų slavišką žuvienę. Gurmaniško skonio žaismo pasiilgę tik 2% - jie su malonumu sukirstų klasikinę prancūzišką žuvienę „Bouillabaisse“. Likę 15% teigė žuvienės apskritai nevalgantys, matyt, į šį sąrašą patenka tie, kurių po darbo laukia jau paruošta vakarienė.

Skrandžio reikalų nuvertinti nevalia. Net iš išmintingas, juokauti linkęs žvejys, išalkęs gali kaip mat virsti laukiniu žvėrimi. O kad taip nenutiktų, KABLYS.lt dalinasi lietuvių labiausiai mėgstamos žuvienės receptu sočiai ir sveikai vakarienei:

Lietuviška žuvienė

Reikės:

  • mažų ešeriukų (kuo daugiau, tuo skanesnė žuvienė);
  • 1 didelio karšio;
  • 1 svogūno galvos;
  • lauro lapų;
  • pipirų (juodųjų, kvepiančių);
  • bulvių

Pirmiausiai išvalykite ešeriukus, išimkite vidurius, žarnas, žiaunas. Nuskuskite žvynus ir dėkite ešeriukus į puodą. Karšį nuskuskite supjaustykite gabalais ir atidėkite į šalį.

Kai ešeriai jau puode, pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų žuvį (vandens turi būti per porą pirštų daugiau nei žuvies). Dėkite puodą ant vandens ir laukite, kol užvirs ir užputos. Žuvienę visą laiką virkite atvirame puode. Kai virimas nurimsta ir puodas ramiai marma, dėkite į žuvienę svogūno galvą, lauro lapų, pipirų. Žuvienę pasūdykite ir virkite dar apie pusvalandį.

Po pusvalandžio žuvienę išpilkite į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmeskite, o žuvies sultinį vėl pilkite atgal į puodą, kuriame toliau virs žuvienė. Dabar į žuvienę sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir laukite, kol užvirs.

Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukite ir dėkite karšio gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite žuvienę, o prieš baigiant virti pabarstykite ją krapais. Skanaus!