Lietuvos meškeriotojai dažniausiai vytina kuojas, tačiau tokiam paruošimui iš tiesų tinka beveik bet kokia žuvis – aukšlės, plakiai, ešeriai, žiobriai ir kt. Tad po sėkmingos šių žuvų žuklės pabandykite laimikį džiovinti ir vytinti. Juolab, kad tai nėra labai sudėtinga, o teisingai vytinta žuvimi paskui galėsite mėgautis ištisus metus.

Taigi nusprendėme laimikį vytinti. Nuo ko pradėti. Pirmiausia, žuvies jokiu būdu neskroskite. Išvalyta vytinta žuvis bus sausa, sudžiūvusi ir praras didžiąją dalį savo skonio.

Gerai nuplautas žuvis reikia nusausinti ir sluoksniais dedame į emaliuotą indą, kiekvieną sluoksnį gausiai užpildami druska. Viršutinis sluoksnis užpilamas tokiu druskos kiekiu, kad žuvų nesimatytų. Tuomet viską prislegiame kokiu nors sunkiu daiktu ir, priklausomai nuo žuvų dydžio, dviem ar trims paroms paliekamos vėsioje vietoje. Kai kurie žvejai į druską deda ir cukraus, teigdami, kad dėl to žuvis būna skanesnė. Su cukrumi persistengti nereikia – vienam kilogramui druskos pakaks vieno valgomojo šaukšto.

Kai žuvys gerai įsisūdo jos įgauna pilkšvą spalvą, o nugarėlės sukietėja. Tuomet žuvis reikia gerai perplauti švariu vandeniu, nes priešingu atveju jausime ne žuvies, o tik druskos skonį. Švariame vandenyje žuvis mirkoma 12-14 valandų. Per tą laiką vandenį reikia keletą kartų pakeisti.

Gerai nuplautas žuvis reikia per akis suverti ant kokio nors laido ar virvelės, kai kurie žvejai tam naudoja ir paprasčiausius skalbinių segtukus. Jei žuvis kabinsite už uodegos, per žiaunas ir žiomenis ištekės didžioji dalis riebalų, todėl žuvis bus sausa ir ne tokia skani.

Suvertas žuvis reikia kabinti pavėsingoje vietoje su gera oro cirkuliacija. Geriausia tai daryti vėlai vakare, kuomet nebeskraido musės. Per naktį žuvis apdžius ir kitą dieną mažiau vilios įvairius vabzdžius. Vis dėlto apsauga nuo musių vis tiek reikėtų pasirūpinti. Tam tiks koks nors tinklelis mažomis akimis. Pavasaris būtent dėl to ir yra geriausias laikas žuvies vytinimui, nes musių dar nėra daug.

Priklausomai nuo dydžio žuvis vytinama 10 dienų ar porą savaičių. Taip paruošta žuvis gali išsilaikyti labai ilgai. Geriausias būdas laikyti vytintas žuvis – sudėti jas į sandariai užrišamą maišelį. Jame žuvys ilgiau išlieka neperdžiūvusios.