Galite būti tikri, šioje kovoje jūs ne vieni. Žuvies patiekalais vaikus vargiai suvilioja ir įvairios mokymosi įstaigos. Dauguma jų teisinasi – vaikai žuvies tiesiog nemėgsta, jiems nepatinka specifinis žuvies kvapas. Tačiau nėra padėties be išeities. Sveikai paruošta kokybiška žuvis neturėtų atbaidyti net išrankiausių mažųjų valgytojų.

Žuvies produktai lietuviams lengvai prieinami dėl gerai išvystytos žuvininkystės ūkių veiklos. Daugiau nei 50 proc. žuvų ūkiuose auginamos ekologiškai, todėl jų mėsa švari, joje nėra pesticidų ar kitų pavojingų medžiagų. Tobulėjant žuvų auginimo metodams šiuo metu akvakultūros įmonėse pavyksta išauginti ne tik tokias įprastas žuvis kaip karpis, plačiakaktis, karosas ar Nacionaline Lietuvos žuvimi paskelbtas lynas, bet ir žymiai egzotiškesnes rūšis – upėtakius, lašišas ar eršketus.

Kad ir kokiu žuvies patiekalu pamėgintumėte sudominti atžalas, nauda sveikatai bus neabejotina. Pasirinkus liesesnes žuvis augs raumenų masė, o riebios organizmui suteiks vertingų omega-3 riebiųjų rūgščių. „ Omega-3 riebalų rūgščių mūsų organizmas pats nepasigamina, todėl jas svarbu gauti su maistu. Jos svarbios smegenų, širdies, kraujagyslių veiklai, stipresniam imunitetui palaikyti,“ – omega-3 rūgščių privalumus vardija Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Žinoma, visas naudingąsias žuvies savybes paaiškinti vaikams gali būti sudėtinga, todėl siūlome nedelsti ir pademonstruoti žuvų produktų privalumus praktiškai. Aktyvaus laisvalaikio ir žvejybos portalas KABLYS.lt ir Nacionalinė akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacija siūlo pasigaminti du netradicinius žuvies patiekalus, kuriuos netruks pamėgti ir mažiausi šeimos nariai.

Įdarytas karpis

Įdarytas karpis

Reikės:

• 1-1,5 kg dydžio karpis;
• 2 vidutinio dydžio morkos;
• 2 svogūnai;
• 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
• 0,5 stiklinės manų kruopų;
• 0,5 stiklinės džiūvėsėlių, stiklinė pieno;
• žuvies prieskoniai;
• druska;
• žalumynai;
• 100 g lašinukų arba šoninės;
• 1 kiaušinis.

Karpį nuskusti, išvalyti ir nuplauti. Išimti žiaunas ir akis. Atsargiai nulupti karpio odą perpjaunant pagrindinį nugarkaulį prie uodegos ir galvos. Išimti iš žuvies mėsą ir kaulus. Svogūnus ir morkas smulkiai supjaustyti ir kepinti alyvų aliejuje 5 min. Žuvies mėsą sumalti kartu su lašinukais ir dėti į dubenį.

Sudėti atvėsintus svogūnus su morkomis, džiūvėsėlius, piene išbrinkusias manų kruopas, įmušti kiaušinį, sudėti prieskonius. Gautą masę gerai išmaišyti ir atsargiai sukimšti į žuvies odą. Perforuotą puodą uždėti ant tokio pat skersmens puodo su vandeniu. Žuvį dėti į perforuotą puodą ir virti ant garų apie 1 val. Tada gerai atvėsinti, papuošti žalumynais ir patiekti ant stalo.

Upėtakis avižiniuose marškinėliuose

Reikės:

• 1 upėtakio filė
• druskos pagal skonį
• žiupsnelio pipirų
• mėgstamų žuvies prieskonių
• 2 šaukštų garstyčių
• kelių saujų avižinių dribsnių
• alyvuogių aliejaus
• citrinos sulčių

Jeigu upėtakis su oda, dėkite jį oda į apačią į aliejumi išteptą skardą. Viršų apibarstykite druska, pipirais ir mėgstamais žuvies prieskoniais, tada tolygiu sluoksniu užtepkite garstyčias.
Dribsnius sumaišykite su trupučiu aliejaus ir berkite ant žuvies. Gerai prispauskite rankomis, dar pašlakstykite aliejumi ir dar gražiai apspaudykite.

Kepame orkaitėje griliaus režimu maždaug 15 minučių, kol žuvis iškeps, avižiniai dribsniai gražiai apskrus. Patiekiant apšlakstykite citrinos sultimis.