Karpis

Karpis – šventinio stalo pasididžiavimas. Be to, ši pusiau riebi žuvis – tikras aukso viduriukas norintiems gauti pakankamai naudingų maistinių medžiagų ir tuo pat metu tausojantiems figūrą. „Suvalgius vos 150 g karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – teigia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.
Kadangi žmogaus organizmas šių vertingų polinesočiųjų rūgščių pats pasigaminti negali, karpio vertė tik dar labiau išauga. Šių žuvų žuvininkystės ūkiuose išauginama daugiausia, nes jos puikiai prisitaikiusios gyventi tvenkiniuose. Karpis – universali žuvis, tinkanti daugumai patiekalų, nuo žuvienės iki troškinio. O sumanius nustebinti šeimos narius egzotiškesniu žuvies skoniu, keptą karpį galima paskaninti citrininiu sviestu.

Keptas karpis su citrininiu sviestu

Reikės:
• 8-10 gabaliukų karpio,
• 300g šaldytų prieskoninių daržovių,
• 2 svogūnų,
• 3 šaukštų miltų,
• 100g sviesto,
• vienos žaliosios citrinos sulčių,
• kepimo aliejaus,
• pipirų, druskos.

Prieš naudojant atšildykite prieskonines daržoves, smulkiai supjaustykite svogūnus ir sumaišykite. Nuplautus ir nusausintus žuvies gabaliukus sudėkite į lėkštę, apdėkite daržovėmis ir padėkite šaltai.

Minkštą sviestą sutrinkite plaktuvu, kol jis taps purus, įlašinusi keletą lašų žaliosios citrinos sulčių. Sudėkite sviestą į dubenėlį ar salotinę lėkštelę, išlyginkite paviršių ir įdėkite į šaldytuvą. Po 2-3 val. nubraukite nuo žuvies daržoves ir pabarstykite ją druska ir pipirais. Vėl padėkite šaltai. Specialiu šaukšteliu iš sviesto suformuokite rutuliukus, dėkite į lėkštę, ją – į šaldytuvą. Žuvį pavoliokite miltuose, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir gerai apkepinkite žuvį iš abiejų pusių, paskui dar pakepinkite 3-4 min. ant mažos ugnies. Sudėkite į lėkštę su citrininiu sviestu ir patiekite su bulvių koše arba duona.