1. Pristabdykite valą

Žvejodami plūdine, dugnine (jei valo neužkabinote už ritės būgnelyje esančio fiksatoriaus) ar net spiningu, prieš masalui nukrentant į vandenį, būtinai pristabdykite valo slinkimą nuo ritės būgnelio. Taip jūs ne tik galėsite kontroliuoti metimo nuotolį, bet ir ištiesinsite visą valą, o jūsų sistemėlė ar dirbtinis masalas švelniai nusileis ant vandens paviršiaus. Neinercinėje ritėje tai daroma rodomuoju pirštu, stabdant valo slinkimą nuo būgnelio. Multiplikatorinėse ir inercinėse ritėse – nykščiu, stabdant paties būgnelio sukimąsi.

Pristabdomas valas neinercinėje ritėje

2. Koncentruokite pagrindinį metamą svorį viename taške

Tai ypač aktualu, žvejojant tolimo užmetimo meškere su fiksuota ar slankiojančia plūde. Visada koncentruokite pagrindinę svarelių masę kuo arčiau plūdės. Kitus svarelius – išdėstykite. Taip atstumas nuo kabliuko iki pirmo svarelio būtų mažesnis už atstumą tarp pirmo antro svarelių. Žvejodami slankiojančia plūde, apsiribokite tik vienu pagrindiniu svarelių centru ir vienu papildomu svareliu ant pavadėlio ar ant jungties tarp pagrindinio valo ir pavadėlio.

Pristabdomas valas multiplikatorinėje ritėje

3. Pasirinkite tinkamą valo storį

Žvejodami slankiojančia plūde ar dugnine, nebijokite naudoti storesnio valo. Tai leis jums sumažinti galimus sistemėlės susipynimus. Priklausomai nuo plūdės svorio, naudokite 0,20 – 0,22 mm storio valą. Galite storesnį valą naudoti ne kaip pagrindinį, bet kaip dviejų meškerės ilgių savotišką „išmetamąjį valą“. Žvejodami dugnine elkitės taip pat. Naudokite ne plonesnį nei 0,22 – 0,25 mm sistemėlės valą ir dar geriau – fluorokarboninį. Jis bus ne tik atsparesnis trinčiai, bet ir kietesnis. Taip jūs sumažinsite galimus valo užsimetimus ir susipainiojimus.
Žvejodami dugnine jūroje taip pat naudokite storą, 0, 35 – 0,40 mm, ir kietesnio tipo monofilamentinį ar fluorokarboninį valą sistemėlei ir pavadėliams rišti.

Schema. Tolimo užmetimo plūdinės sistemėlės

4. Mažinkite elementų kiekį

Pasak legendinio anglų žvejo Džono Vilsono (John Wilson): „Geriausia visų laikų žvejybinė sistemėlė yra pagrindinis valas ir kabliukas“. Taigi, bet kokie papildomi elementai tik didina riziką sistemėlės painiojimuisi. Žvejodami dugnine, venkite bereikalingų vamzdelių sukučių ar segtukų. Plūdine, ypač jai norite užmesti toli, nenaudokite komplikuotų ir sudėtingų svarelių išdėstymų.

5. Naudokite tinkamus įrankius

Pasirinkdami tinkamą ir tokiems svoriams, kokius norėsite mesti, žūklėje meškerę, taip pat sumažinsite valo susipynimo riziką. Plūdinės, dugninės, muselinės ar spiningo tipo meškerės nėra vienodos. Jos būna skirtingų galių, klasių ir užmetimo ribų. Todėl pasirinkdami teisingą įrankį jūs be vargo užmesite reikiamą svorį norimu atstumu. Bandydami tai atlikti su per liaunu ar per kietu meškerykočiu, jūs rizikuojate supinti sistemėlę.