Šlakiai kaip reta gerai kimba Žemaitijoje, jų pagauna ir Aukštaitijos Šventojoje ar Žeimenoje. Tačiau Neris, deja, jau kurį laikas nedosni. Kodėl taip yra, paaiškinimų yra įvairių. Vieni sako, kad šįmet lašišos iškart po neršto išmigravo į jūrą ir Neryje jų beveik neliko. Kiti kaltina masinį lašišų kritimą ir ligas, prasidėjusį gruodžio pabaigoje ir trukusį visą pusę sausio, o gal ir ilgiau. Ar iš tiesų šiųmetinį pavasario lašišų ir šlakių gaudymo sezoną Neryje galima laikyti prastu?

Anatolijus Ostapenka, žinomas Vilniaus lašišinių žuvų gaudymo specialistas ir žūklės gidas, su tuo nenori sutikti. Pasak jo, pavasarinis lašišų gaudymo sezonas Neryje, ko gero, dar tik prasideda. Paprasčiausia, žuvys šiuo metu nėra aktyvios, guli ant dugno ir beveik nejuda. O kitos dar tūno kažkur aukščiau, arti nerštaviečių ir į Nerį dar nėra sugrįžę. Reikia tik trupučio šilumos ir jos suaktyvės.

Pasak Anatolijaus, tik žmonėms atrodo, kad yra labai šilta, kai, orui sušilus iki 5–7 laipsnių, jie keliauja prie upės. Vanduo dar yra labai šaltas, ribinės temperatūros ir lašišos to atšilimo tiesiog nepajuto. Situacija tuoj turėtų keistis, jeigu tik bus daugiau šilumos. Lašišų migracija prasideda vandeniui sušilus maždaug iki 8 laipsnių, taigi laiko iki to dar tikrai yra daug.

Iškart po Naujų, jo nuomone, daugelis spiningautojų lašišas pagaudavo lengvai dėl to, kad jos dar buvo nerštavietėse ir saugojo savo „lizdus“. Kai tokios žuvys buvo nurinktos, lengva lašišų žūklė baigėsi. Pagauti neaktyvią žuvį upėje yra daug sunkiau. Reikia ir mokėti geriau masalą žuviai „paduoti“ reikiamame gylyje, ir geriau parinkti jo tipą, ir ilgiau gaudyti, norint ją išprovokuoti.

Anatolijaus pastebėjimu, pastaruoju metu lašišų, aplipusių dėlėmis, nemažai pagauna tie, kurie žvejoja guminukais, o tai – vienas iš aiškiausių požymių, kad jos neaktyvios ir guli ant dugno.

Ne taip seniai, sugrįžęs po ilgos reabilitacijos, Anatolijus sakė (ir įrodė tą nuotraukomis bei vaizdais) pagavęs jau 5 žuvis. Visas jos buvo pagautos gana giliai ir tikrai ne pirmu metimu – reikėjo sunkiai dirbti, kad jas išerzintum. Beveik visos žuvys sukibo vakare – tarp 15 ir 17 valandos. Tada, kai vanduo būna labiausiai įšilęs. Kas gaudydavo dieną, net ir tose pačiose vietose likdavo be kibimo.

Taip kad nukabinti nosies nereikia skubėti – geras lašišų ir šlakių kibimas dar tik laukia. Tiesiog reikia laukti šilumos ir, žinoma, būti prie upės. Žuvies suaktyvėjimas gali prasidėti visai netrukus. Taip sako žinomas žūklės gidas. Kaip sakoma, kad taip iš jo lūpų Dievui į ausį...