Kasmet vykstančios akcijos „Lašiša“ tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą. Šiam tikslui pasiekti visos Lietuvos aplinkosaugininkai organizuoja reidus ir tikrina žvejų transporto priemones.

Taip pat artėjant rugsėjui žvejams derėtų nepamiršti, kad žvejoti lašišas ar šlakius galima tik tam tikru laiku ir tam tikruose upių ruožuose. Nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. draudžiama žvejoti be žvejo mėgėjo kortelių ar neturint nemokamos žvejybos teisės Mėgėjų žvejybos taisyklių 3 priede nurodytuose upių ruožuose.

Aplinkosaugininkai primena, kad leidžiama žvejoti ne mažesnes nei 65 cm ilgio lašišas ar šlakius. Per vieną žvejybą galima sugauti tik vieną iš šių žuvų. Sugavus lašišą ar šlakį ir nepaleidus atgal į vandens telkinį, reikia nuplėšti pažymėtą žvejo mėgėjo kortelės dalį ne vėliau kaip per 5 minutes, ir tokia kortelė jau nebegaliojanti.

Taip pat, per 10 dienų privaloma el. paštu info@am.lt arba faksu, ar per ALIS, jeigu žvejo mėgėjo kortelė buvo įsigyta per šią sistemą, pateikti ataskaitą – nurodyti žvejybos datą, upės atkarpą, sugautos žuvies svorį, ilgį ir kt. duomenis.

Gabenant sugautą lašišą ar šlakį privaloma turėti jų teisėtą įsigijimą patvirtinantį dokumentą – žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai. Prekiauti sužvejotomis lašišomis ar šlakiais draudžiama.

Pastebėję brakonieriavimo atvejus visi, neabejingi gamtai ir karališkų žuvų ištekliams, gali skambinti trumpuoju numeriu 112 ir apie pastebėtus pažeidimus informuoti gamtos apsaugos pareigūnus.