Seimo Kaimo reikalų komitetas siūlo į Žuvininkystės įstatymą įrašyti nuostatą, kad verslinę žvejybą reglamentuojanti institucija būtų priversta nustatyti limitus visuose vandens telkiniuose, kuriuose pagal mokslininkų duomenis žuvų išteklių būklė leidžia vykdyti verslinę žvejybą.

Be to, taip pat siūloma, kad limitus verslinei žūklei vidaus vandenyse nustatinėtų Žemės ūkio ministerija, o iki šiol tai dariusiai Aplinkos ministerijai būtų palikta rūpintis tik žvejybos kontrole.

Tokie Seimo Kaimo reikalų komiteto užmojai sujudino meškeriotojų bendruomenę, kuri kategoriškai prieštarauja planams grąžinti tinklus į didžiuosius ežerus ir tvenkinius. Internete ėmė plisti iškart dvi peticijos.

Vieną jų sukūrė eiliniai meškeriotojai, raginantys verslinę žvejybą uždrausti visiems laikams. Šią peticiją galite rasti ČIA.

Dar vieną peticiją, kuria reikalaujama tiek kvotų skirstymą, tiek žvejybos kontrolę palikti Aplinkos ministerijos žinioje, sukūrė neparlamentinė Lietuvos žaliųjų partija.

„Žuvininkystės srities valdymo perdavimas į Žemės ūkio ministerijos rankas yra būdas patenkinti žvejų verslininkų interesus, apribojant aplinkosaugininkų įtaką sprendimų priėmimui. Valstybiniai ežerai yra valstybės ir visų jos piliečių turtas, o ne verslo inkubatorius!” - rašo šios peticijos autoriai. Ją galite rasti ČIA.