Aplinkos ministras Kęstutis Navickas pasirašė Plačiažnyplio vėžio apsaugos planą, kuriame numatytos priemonės palies ne tik vėžiautojus, bet ir meškeriotojus. Nors pripažįstama, kad vietiniams plačiažnypliams vėžiams didžiausią žalą daro invazinės rūšys – invaziniai ir žymėtieji vėžiai – tačiau nėra būdų, kaip tuos invazinius vėžius išnaikinti nepakenkiant ir lietuviškiems vėžiams.

Tad išsaugoti plačiažnyplių vėžių populiaciją bus siekiama kitais būdais. Pirmiausia – šviečiant ir informuojant visuomenę, aiškinant apie plačiažnyplių vėžių svarbą ir raginant gaudyti bei valgyti invazines vėžių rūšis.

Tačiau bus imtasi ir konkretesnių priemonių. Pavyzdžiui, numatoma parengti sąrašą vandens telkinių, kuriuose nebūtų vykdomas įžuvinimas unguriais. Nors vėžiais minta ne vienas vandens plėšrūnas, tačiau tik unguriai vėžių populiacijas sugeba ne tik apmažinti, bet net ir visai išnaikinti. Šios žuvys sugeba įlįsti į vėžių urvus ir juos iš ten iškrapštyti.

Be to, aplinkos ministro pasirašytame plane teigiama, kad reikia vykdyti griežtesnę aplinkosauginę vėžiautojų kontrolę, taip pat svarstoma, jog būtų tikslinga plačiažnyplių vėžių gaudymą limituoti, galbūt net jų gaudymui įvesti licencijas.