Tiesa, į tokių žuvų kaip lašišos, šlakiai ar upėtakiai gaudymą spiningu britų salų meškeriotojai iki šiol žiūri priešiškai ir yra įsitikinę, kad deramas įrankis šioms žuvims meškerioti yra tik muselinė meškerė.

Bet kai kalba pasisuka apie ne tokias kilmingas žuvų rūšis, britai nebėra tokie kategoriški. Gyvenimus Didžiojoje Britanijoje susikūrę imigrantai iš Rytų Europos galėjo prisiminti savo pomėgius, taip pat ir žvejybą. Spiningas pas mus – vienas populiariausių žūklės įrankių, tad nieko keisto, jog ir mūsų žvejai Jungtinėse Karalystėse nepuolė plėšrūnų gaudyti nei dugninėmis, nei plūdinėmis.

Anglijos žūklės žurnaluose vis dažniau pasirodo straipsnių ne tik apie britams įprastus žūklės būdus, bet ir apie spiningą. Štai ir naujausiame vieno didžiausių tokių žurnalų „Angling Times” numeryje – žinutė apie lenką, kuris kanaluose savo gamybos vobleriukais gaudo gerokai pusmetrį perkopusius šapalus. Anglams, iki šiol maniusiems, kad geriausias masalas šapalams yra dešra arba sūris, tai rimtas pasaulio sukrėtimas.

Tad vis daugiau britų im į rankas spiningus, kuriais ne tik gaudo lydekas, ešerius bei kitus plėšrūnus, bet keliauja ir į tų pačių lenkų Jungtinėje Karalystėje rengiamas spiningavimo varžybas, kad iš rytų europiečių išmoktų šio to naujo.

Šių pokyčių rezultatai jau matyti ne tik prie vandens. Štai Birmingeme prieš kurį laiką duris atvėrė pirmoji žūklės reikmenų parduotuvė, skirta išimtinai spiningautojams. Ar reikia sakyti, kas joje šeiminkauja? Žinoma, lenkai!