Klaipėdos universiteto mokslininkai lašišų, šlakių ir upėtakių populiacijos gausumą šiemet tyrė devynių upių baseinuose, 65 skirtingose vietose. Lašišinių žuvų jauniklių buvo aptikta net 62 vietose, jų nebuvo tik Jūros aukštupyje, Dubysos intake Šiaušėje ir Pajūrio Šventosios intake Kulšėje.

Kaip teigiama tyrimo ataskaitoje, absoliučioje daugumoje upių lašišinių žuvų tankis žymiai išaugo ir dabar yra geriausias per pastaruosius penkerius metus. Daugiausiai lašišinių žuvų jauniklių aptikta Šyšos baseine, mažiausiai – Jūros.

Pastaruoju metu ypač džiugina Vakarų Lietuvos upėse atsikuriantys lašišų ištekliai. Jų buvo aptikta trečdalyje tyrimo stočių. Šių žuvų jauniklių mokslininkai sugavo Minijos, Dubysos, Pajūrio Šventosios ir Jūros baseinuose. Nors šios žuvys Vakarų Lietuvoje kasmet aptinkamos tose pačiose vietose ir į kitas upes bent kol kas neplinta, lašišų jauniklių tankis šiemet buvo pastebimai didesnis.

Beje, mokslininkai pabrėžia, kad bent pusė visų sugautų lašišaičių yra ne dirbtinio veisimo, o natūralaus neršto žuvys. Tai reiškia, kad į nerštavietes atplaukia suaugusios lašišos. Minijoje ties Medingėnais ir Žvelsa, Dubysos aukštupyje, Kražantėje, Luknėje ir Lapišėje, Pajūrio Šventosios upėje įžuvinimai lašišų jaunikliais nebuvo vykdomi, bet šių žuvų ten sugauta.

Beje, mokslininkai rekomenduoja Minijos baseino upes uždrausti žuvinti šlakiais, nes šių žuvų čia pakankamai daug, kad populiacija galėtų gyvuoti vien natūraliu būdu. „Remiantis ilgalaikiais duomenimis, šlakių populiacija Minijos baseine plačiai paplitusi, gausi yra pakankamai stabili ilgalaikėje perspektyvoje, todėl Minija turi toliau išlaikyti modelinės šlakių upės Lietuvoje statusą”, - teigiama mokslininkų išvadose.