JAV aktyviai veikia organizacija „Trout Unlimited”, vienijanti šimtus tūkstančių narių ir siekianti atkurti ir saugoti natūralias žuvų, ypač upėtakių, buveines. Šiai organizacijai priklauso ne tik eiliniai meškeriotojai, jos pagrindas – ichtiologijos specialistai, teisininkai ir aplinkosaugai pasišventę politikai.

D. Trumpui paskelbus, kad JAV trauksis iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, ši įtakinga organizacija išplatino pareiškimą, kuriame aršiai kritikuoja šalies prezidento poziciją ir reiškia nuogąstavimą dėl upėtakių bei lašišų išteklių likimo.

„300 tūkst. mūsų narių bei rėmėjų yra labai nusivylę tokiu prezidento D. Trumpo pareiškimu. Dabar JAV bus tik viena iš trijų tautų pasaulyje, kurios nesutinka imtis priemonių kovoje su klimato kaita. Šis pasitraukimas iš Paryžiaus susitarimo galiausiai turės žalos mūsų vandenims, ypač upėtakių ir lašišų ištekliams. Nesvarbu, esate respublikonas ar demokratas, tikite klimato kaita ar ne, vienas faktas yra nepaneigiamas: upėtakių ir lašišų ištekliai priklauso tik nuo šalto ir švaraus vandens”, - teigiama „Trout Unlimited” pareiškime.

Jame pažymima, kad JAV miškų tarnybos mokslininkai prognozuoja, jog nesikeičiant klimato kaitos tendencijoms, greičiausiai išnyks pietinių Apalačių kalnų upių upėtakių populiacijos. Kai kuriose vakarinėse JAV valstijose upėtakių populiacijų nuostoliai gali siekti 60 ar net 90 procentų.