Žinomas pamario krašto spiningautojas ir muselininkas Martynas pasidalino keliais patarimais:
„Visų pirma, starkių gaudymui Kuršių mariose reikėtų pasirinkti pakankamai greitos akcijos meškerykotį, galintį užmesti masalus iki 30 g. Valą taip pat rekomenduočiau naudoti tik pintą. Pagal japonišką pintų valų žymėjimą, vieneto storio. Šiam žūklės stiliui prireiks ir fluorokarboninio pavadėlio 0,26 mm storio.

Kaip žinia, jau kuris laikas faktiškai dauguma mariose žvejojančių meškeriotojų naudoja starkinę sistemėlę. Ji susideda iš trišakio suktuko, trumpo, sprindžio ilgio, fluorokarboninio pavadėlio, prie kurio rišamas galvakablis, ir kito, pusantro metro siekiančio, pavadėlio, prie kurio rišamas kabliukas su silikoniniu slieku ar į jį panašiu masalu.“

Martynas Mančas su laimikiu

Pamario spiningautojas taip pat nesižavi vadinamais „valgomais“ guminukais: „Faktiškai dauguma mano Kuršių mariose naudojamų silikoninių masalų yra „nevalgomi“. Mano manymu, didesnę įtaką sėkmingai starkių žūklei turi tinkamas masalo dydžio ir reikiamos spalvos parinkimas. Taip pat, svarbi yra skleidžiama masalo vibracija“.

Pasak Martyno, dirbtinio masalo spalvą reikia parinkti tokiu principu: „Jeigu mariose vyrauja srovė iš marių ir gėlas vanduo, tada vertėtų mėginti ryškesnių spalvų masalus. Jei srovė iš jūros ir vanduo sūrus – skaidresnes, natūralesnes spalvas“.

Martynas Mančas su laimikiu

Paklaustas, ar gali paprastas meškeriorojas Kuršių mariose išsiversti be vietinių žūklės gidų pagalbos, spiningautojas atsako: „Tikrai taip. Žmogus, turintis padoresnę pripučiamą valtį, benzininį variklį ir echolotą, gali plaukti į marias ir mėginti sugauti vietinius „vilkus“.

Žvelgiant į sonaro ekraną, reikėtų atkreipti dėmesį į visokius kliuvinius, akmens šlaitus, gylio perkritimus. Bet, turbūt, labiausiai žuvingas vietas išduoda valčių kiekis kokioje nors marių vietoje. Tad, jei horizonte pamatote tiesiog susigrūdusias žvejų „fregatas“, galite būti tikri, kad ten žuvies tikrai yra“.

Kaip auksinę Kuršių marių starkių gaudymo taisyklę, Martynas įvardija srovės buvimą: „ Norint, kad starkių žūklė būtų sėkminga, reikia, jog mariose būtų srovė. Kitaip greičiausiai patirsite visišką fiasko“.

Martynas Mančas su laimikiu

Paklaustas, ar galima mariose pagauti starkį, žvejojant vobleriais, spiningautojas sako: „Velkiaujant – taip. Žvejojant kitais būdais – vargu.“

Apibendrinus, galime pasakyti, kad ruošiantis žvejybai Kuršių mariose vertėtų nusipirkti įvairaus dydžio ir spalvų silikoninių masalų, galvakablių. Pasivadinkite gerą draugą ar pažystamą, turintį didesnę valtį ir echolotą ir – pirmyn į pamario kraštą gaudyti įspūdingų starkių!

Schema. Starkių žvejyba