Turi valtį? Nuomok ją

Valtis turi tikrai ne visi žvejai. Vieniems toks daiktas tiesiog per brangus, kiti didžiąją dalį žvejybų praleidžia prie upių ar ant kranto rymodami prie dugninių, todėl nemato prasmės ją pirkti dėl kelių išvykų per metus. Bet kodėl gi tokiems žvejams nepasiūlius valties išsinuomoti. Ypač tokia veikla galėtų užsiimti vietiniai paežerių gyventojai, kurių medinės valtys nuolat mirksta vandenyje pririštos prie pakrantės medžių. Arba kaimo turizmo sodybų šeimininkai. Deja, pats kartą esu apskambinęs kelioliką sodybų ir visose išgirdau, kad valtį gaučiau tik tuo atveju, jei nuomočiausi ir kambarį. Nesvarbu, kad krūva valčių stovi nenaudojamos, užuot atnešusios pinigų.

Imkis gido darbo

Jei labai gerai pažįsti kokį nors vandens telkinį arba esi tam tikros žuvų rūšies gaudymo specialistas, kodėl šia patirtimi nepasidalinus su kitais. Žinoma, ne už ačiū. Pasaulyje žūklės gido profesija tikrai nėra jokia naujovė, tačiau mūsų šalyje ši veikla dar tik skinasi kelią. Tiesa, keletas žvejų tuo jau užsiima ir gana sėkmingai. Daugiausiai užsakymų turi tie žvejai, kurie žino, kaip rudenį mūsų upėse pagauti dideles lašišas. Į juos jau kreipiasi žvejai ne tik iš mūsų šalies, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos. Manau, ilgai netruks, kol prie Neries ar Šventosios rudenį ims lankytis ir Vakarų Europos žvejai, nes tokių didelių lašišų daugiau niekur nėra. O vakariečiams pirkti gido paslaugas yra visiškai įprastas dalykas.

Gamink ir parduok masalus

Interneto amžiuje pristatyti savo gaminius kaip niekad paprasta. Tad jei turi nagingas rankas, riši museles, droži voblerius ar kali metalines vartikles, gali pabandyti savo gaminiais sudominti ir kitus žvejus. Taip padariusių žvejų tikrai netrūksta ir Lietuvoje. Galima prisiminti kad ir Vladą Valukonį, kuris voblerius iš pradžių gamino tik sau ir draugams, o dabar kone kiekvieno šlakiautojo masalinėje rasime „Vivingros“ voblerių. Beje, masalus gamina ne tik muselininkai ar spiningautojai. Žūklės parduotuvėse galima įsigyti ir baltyminių kukulių ar kitų masalų, kuriuos sukūrė ir pagamino mūsų šalies karpininkai.

Mokyk žvejoti kitus

Nė vienas negimė mokėdamas žvejoti ir nė vienam į rankas paimta meškerė nepakluso iš pirmo karto. Vieni patirties sėmėsi iš tėvų, kiti iš draugų, bet yra ir tokių, kurie mielai susimokėtų patyrusiam žvejui, kad gautų jo pamokų. Tokių paslaugų Lietuvoje jau yra, bet dar mažai. Kol kas šį būdą uždirbti pinigų naudoja berods tik museline.lt kompanija. Patyrę muselininkai su Ernestu Keturka priešakyje moko kastingo paslapčių, parodo, kaip rišti teisingas museles, kaip pravesti musę, kad ja susidomėtų žuvys.

Tapk profesionalu

Jei būsi itin kietas žvejys, jei nuolat dalyvausi ne tik vietinėse, bet ir tarptautinėse varžybose bei jose stabiliai pasieksite gerų rezultatų, vieną dieną pas jus ateis kokia nors žūklės įrankius gaminanti kompanija ir pasiūlys darbą. O toks darbas – kiekvieno žvejo svajonė: jums tereikės nuolat žvejoti tos kompanijos gaminamais įrankiais, juos testuoti ir padėti inžinieriams juos tobulinti. Žinoma, tokiu atveju jūs tapsite ir tos kompanijos veidu ir turėsite nuolat gerai žvejoti, kad kiti žvejai pirktų jūsų atstovaujamos įmonės produkciją.