Aplinkos ministras Kęstutis Navickas jau netrukus turėtų pasirašyti įsakymo pakeitimus, kurie tokią priegaudą uždraus.

Kaip portalui KABLYS.lt sakė šiuos pakeitimus rengęs Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Ladukas, taip padaryta, nes iki šiol žvejai verslininkai nevengdavo piktnaudžiauti galiojančia tvarka ir ją paprasčiausiai apeidavo. Tinklus traukdavo ten, kur tai daryti galėjo, bet gaudė visai ne tas žuvis, kurias turėjo.

„Pavyzdžiui, tikrai yra atvejų, kai Nemuno deltoje traukiamaisiais tinklais gaudomos neva stintos, bet tuose tinkluose daugiau starkių ar karšių. Tas pat ežeruose gaudė stinteles, bet prigaudydavo karšių”, - teigė G. Ladukas.

Ministro įsakymo pakeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio 1-osios. Nuo tada priegauda bus laikomos tik menkavertės žuvys, tokios kaip, pavyzdžiui, pūgžliai. Stinteles ežeruose gaudančių verslininkų laimikį taip pat galės sudaryti iki 8 proc. seliavų. Kitos žuvys turės būti nedelsiant gyvybingos paleistos.

Pavyzdžiui, tikrai yra atvejų, kai Nemuno deltoje traukiamaisiais tinklais gaudomos neva stintos, bet tuose tinkluose daugiau starkių ar karšių. Tas pat ežeruose gaudė stinteles, bet prigaudydavo karšių.
Giedrius Ladukas

Pasak G. Laduko, verslininkai negalės ir piktnaudžiauti sakydavo, jog iš tinklų ištrauktos jau negyvos.

„Tiek stintų, tiek stintelių gaudymo technika yra tokia, jog visos žuvys iškeliamos gyvos. Šios žuvys negaudomos statomaisiais tinklais, tad jas paleisti nebus jokių problemų”, – sakė specialistas.