Prieš keletą metų dalis žvejų sportininkų išties buvo gana smarkiai susižavėję druska ir teigė, kad šis jauko priedas yra tiesiog būtinas, ypač žvejojant šaltame vandenyje, kurio temperatūra neviršija 10-12 laipsnių.

Tačiau vėliau šis entuziazmas nuslopo ir dabar jau beveik niekas nebekalba, kad į jauką reikėtų dėti druskos.

Iš tiesų, jei panagrinėtumėte gamyklinių jaukų sudėtį, pamatytumėte, kad daugumoje jų druskos jau ir taip yra. Tačiau druska į jaukus dedama ne dėl to, kad ji kažkaip veiktų žuvų aktyvumą, o dėl visai kitų priežasčių.

Druska yra natūralus konservantas, todėl ji į jaukus dedama siekiant pagerinti tam tikras jų savybes. Žvejodami šiltame vandenyje rizikuojame, kad ant dugno sumestas mūsų jaukas paprasčiausiai prarūgs ir žuvis ne vilios, o nubaidys. Druska paprasčiausiai padeda tokio nemalonaus dalyko išvengti.

Beveik visi žieminei žūklei skirti jaukai taip pat yra šiek tiek pasūdyti. Bet ir vėl ne tam, kad labiau viliotų žuvis, o tik tam, kad sudrėkintam jaukui neleistų sušalti į ledo gabalą.

Beje, jei naudojate sūdytą jauką, atkreipkite dėmesį faktą, jog druska labai greitai pražudo tokius gyvus jauko priedus kaip uodo trūklio ar musės lervos. Tad niekuomet nedėkite gyvų priedų tiesiai į
jauką. Kur kas geresnė išeitis yra jauką ir gyvus priedus į šėryklėlę dėti atskirai.