Kovo mėnesį vykusios konferencijos metu prieš kameras susitiko dviejų pozicijų atstovai. Seimo aplinkos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kolegomis įteikė Žuvininkystės įstatymo pataisas, siūlančias galutinai uždrausti verslinę žūklę vidaus vandens telkiniuose. Tuo tarpu ichtiologas Vytautas Kesminas palaikė verslininkų poziciją.

Dar nespėjus įteikti naujų verslinę žvejybą ribojančių pataisų, jau sulaukta pasipriešinimo iš Seimo kaimo reikalų komiteto, kurį K. Mažeika įvardijo niekiniu akibrokštu. Pasak politiko, argumentų, kodėl reikėtų riboti verslinę žvejybą, yra tiek daug, kad jų detaliai aptarti nebėra jokio reikalo. „Yra siekis, kad kartu su žvejais mėgėjais Lietuvą padaryti žvejų rojumi ir čia visiems būtų gera, ne tik mūsų žvejams, bet ir atvažiavusiems iš užsienio.“ Politiko teigimu, šią užduotį būtų nesudėtinga įgyvendinti apribojus žvejų verslininkų įtaką ir sustiprinus aplinkosaugos kontrolę.

Tam nepritarė ichtiologas V. Kesminas. Mokslininkas tvirtino, kad kaimyninėse šalyse žvejams verslininkams tokie draudimai netaikomi, be to, jo įsitikinimu verslinės žūklės ribojimas gali sukelti rimtų ekologinių problemų. „Jeigu mes didžiuosiuose savo ežeruose nežvejosime, tai mes paskui turėsime ir ekologinių bėdų, kadangi žvejai mėgėjai daugelio žuvų rūšių nesugeba išgaudyti,“ – komentavo V. Kesminas.

Daugiau apie tai, kodėl nuolat atsinaujina konfliktas tarp žvejų mėgėjų ir verslininkų ir kokiais argumentais savo sprendimus grindžia abi pusės, žiūrėkite KABLYS.lt Gyvai konferencijoje.