Vis dėl to, yra telkinių, kurie užšalę gana patikimai ir ten galima žvejoti. Pabandžiau paskambinti bičiuliams iš visos Lietuvos regionų ir surinkti informaciją, kokia situacija ten su ledu. Pradėkime nuo pietų pusės.

Druskininkų apylinkės. Patikimai užšalusi Ančios, Seiros užtvankos. Žmonės lipa ant Randamonių, Latažerio (tik ne prie įtekančio upelio), Giedravardžio, Randamonių ir kitų mažesnių pelkinių ežerų. Nuo vakar atsargiai žvejojama ir Druskonyje. Didieji ežerai visiškai arba dalinai neužšalę.

Marijampolės apylinkės. Nuo pat atšalimo pradžios laikosi neblogas ledas ant Žaltyčio ežero. Vietomis 8, vietom net 12 cm. Tai pat patikimas ledas ir Amalvos ežere. Užšalę visi mažesni šio regiono tvenkiniai ir ežerėliai.

Lazdijų apylinkės. Užšalę daugelis mažesnių ir vidutinių seklesnių ežerų, bet ledo storis yra labai ne vienodas. Kur 6, kur visi 12 centimetrų. Didesnių ežerų ledas dar tikrai nelaiko. Pavyzdžiui, ant Veisiejo ežero ledas yra, bet dar niekas nelipa. Prieš kelias dienas jis buvo vos poros centimetrų. Kituose ežeruose, kie teko girdėti, dar ne velkiaujama.

Alytus. Patikimas ledas yra daugelyje ežerų ir ežeriukų, negilesnių kaip 5-6 metrai. Žmonės žverjoja Dusmenyjse, Ūdrijoje ir kituose telkiniuose. Didieji ežerai – Dusia, Metelys, Seirijai dar nesukaustyti. Nesigirdi, kad kas žvejotų ir Obelijoje, nors jis ir užšalęs.

Aukštadvario apylinkės. Dar prieš tris savaites čia užšalo daugelis mažesnių ir vidutinių ežeriukų ir stojęs atlydys jų per daug nepaveikė. Tačiau ledo storis įvairuoja. Reiktų vengti gilesnių ežerų ir šaltiniuotų, pratekančių. Daugiausia visi vietiniai ir daug atvykėlių važiuoja žvejoti į Jiezno ežerą. Ten ne tik geras ledas, gerai kimba karšiokai ir kita balta žuvis. Temstant vienam kitam laimingajam pavyksta pagauti sterkų.

Kauno apylinkės. Kauno marios banguoja- jokių užšalimo požymių nematyti. Lampėdžių karjere ledas dar nepatikimas. Geras ledas stovi Novaraistyje. Nemažai žvejų iš Kauno važiuoja žvejoti į Kaišiadorių ar Žąslių pusę, kur ant nedidelių tvenkinių ir ežeriukų ledas pakankamai storas. Užšalę ir dauguma Strėvos sistemos ežerų. Taip pat aistrą nuramintą galima šimtuose tvenkinių ir tvenkinėlių, išsibarsčiusių aplink Kauną esančiuose kolektyviniuose soduose.

Vilniaus apylinkės. Pasak Anatolijaus Ostapenko, daugiau mažiau tvirtesnis ledas yra ant 50 procentų Vilniaus apylinkių ežerų, tačiau jo storis vietomis labai nevienodas. Gali rasti ir 11 cm, ir 3 cm. Blogiausia, kad ant ledo nugulęs sniegas neleidžia pamatyti plonesnio ledo vietų ir didelė tikimybė įlūžti. Jis pataria geriau pavažiuoti Utenos, Molėtų kryptimi, kur ledas patikimesnis ir storesnis.

Utena. Praktiškai vis seklūs ežerai, kur gylis iki 5-7 metrų patikimai užšalę ir laiko. Didieji ir gilūs ežerai arba visiškai neužšalę, arba užšalęs tik dalina ir ant jų ledo lipti negalima.

Molėtai. Patikimas ledas yra ant Kertuojų, Išnarų, Pravalo ežerų ir beveik visų mažesnių ežeriukų. Didieji ežerai daug kur užtraukti, bet ledas plonas. Situacija apsunkina labai daug iškritusio sniego.

Panevėžio apylinkės. Beveik visuose karjeruose ir tvenkiniuose apie Panevėžį bei Juodžio ežere užsidėjęs patikimas, apie 10 cm storio ledas. Kupiškio mariose situacija dvejopa: Nuo aukštupio iki Vėžionių ledas yra ir žmonės atsargiai nuo jo gaudo. Sako, neblogai kimba sterkai. Tuo tarpu nuo Vėžionių iki užtvankos ledas užsidėjo tik prieš pora dienų ir ant jo lipti jokiu būdu negalima.
Buvę šalčiai sukaustė ir Mūšą. Atsargiai žvejojama ir ten. Bet upė yra upė – reikia būti labai atidiems.

Zarasai. Situacija bene geriausia. Beveik visi mažesnieji ežerai turi 10 – 15 cm ledo dangą. Didesni ežerai, kaip ir Antalieptės marios neužšalo, nors paskutinėmis dienomis ir spaudė – 8 C šaltukas. Luodžio ežeras užšalęs dalinai: nuo Salako pusės žmonės lipa ant ledo ir žvejoja, tačiau didieji ežero plotai dar banguoja.

Biržai. Širvenos ežere užsidėjęs 10-12 cm ledas. Prieš dvi dienas vienoje vietoje dar matėsi properša, kur plaukiojo vandens paukščiai, dabar jos nematyti. Kilučių tvenkinyje ledas visur patikimas ir siekia 11 – 13 cm

Jurbarkas. Ant netoli miesto esančio karjero ledas yra, bet žmonių ant jo bent jau esamu momentu nematyti. Tikėtina- jis per plonas ir pavojingas. Apie kitus vandens telkinius informacijos nepavyko gauti. Ledas yra, bet lipti ant jo bijoma.

Klaipėdos apskritis. „Koks dar ledas“- tikėjausi išgirsti būtent atsakymą į savo klausimą, tačiau pasirodo, apsirikau. Taip, pamaryje ledo nėra – marios neužšalusios, tačiau per 60 – 80 km toliau į rytus nuo Klaipėdos žmonės jau senai žvejoja. Daugiau mažiau patikimas ledas yra ant daugelio mažesnių ežerų ir tvenkinių Telšių, Šilalės, kituose rajonuose.

Tokią informaciją šiai dienai (gruodžio 21 d.) pavyko surinkti iš savo bičiulių. Bet kuriuo atveju galiu patarti ti viena būkite atsargūs ir visada įvertinkite situaciją patys. Ši informacija – tik orientacinė.

Taip pat lipdami ant ledo nepamirškite apsaugos priemonių (sako, pirmledžio mados nesikeičia jau bent dvidešimt metų – vis dar pirmoje vietoje neskęstantieji kombinezonai), o svarbiausia – galvos ant pečių.

P.S. Kas pamiršo, primenu, Lietuvos respublikos įstatymuose nustatytos higienos normos numato, jog maudymosi sezonas oficialiai baigėsi 2018 m. rugsėjo 15 dieną.