Čia nuo spalio pradžios sustiprinta mėgėjiškos bei specialiosios žvejybos kontrolė, stabdomos ir tikrinamos įtariamų pažeidimais asmenų transporto priemonės (ypač tamsiu paros metu), teikiama aplinkosauginė informacija vietiniams gyventojams, reidų metu tikrinamiems asmenims ir pan. Akcijoje „Lašiša – 2017“ Vilniaus regione bendruose masiniuose reiduose dalyvaus aplinkosaugininkai, policijos pareigūnai bei pasieniečiai, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, žvejai mėgėjai.

Iki spalio 15 d. dienos kai kuriose Lietuvos upėse, kur driekiasi pagrindiniai lašišų ir šlakių migracijos keliai ir nerštavietės, gaudyti ne tik šias, bet ir visas kitas žuvis leidžiama tik įsigijus žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai. Šiuo metu, iki spalio 15 d., žvejo mėgėjo bilietas nesuteikia teisės gaudyti lydekų Neryje – su savimi reikia turėti žvejo mėgėjo kortelę.

Nemokamą žvejybos teisę turintys asmenys iki spalio 15 d. gali žvejoti tik tais įrankiais ir masalais, kurie nenaudojami plėšriosioms ir lašišinėms žuvims, o atsitiktinai užkibus lašišai ar šlakiui, privaloma nedelsiant žuvį paleisti į tą patį vandens telkinį.

Žvejams mėgėjams teks susitaikyti ir su dar vienu pakeitimu – nuo vakar, spalio 1 d., iki mėnesio vidurio visas sugautas lašišas ir šlakius jie turės nedelsiant paleisti atgal į upę net ir turint žvejo mėgėjo kortelę.

Už lašišos ar šlakio neteisėtą sugavimą gresia bauda nuo 231 Eur iki 579 Eur su pažeidimo padarymo įrankių (pvz., spiningo, tinklo, žeberklo) ir priemonių (pvz., valties) konfiskavimu.

Aplinkosaugininkai pastebi, kad vis daugiau žvejų supranta, jog lašišos yra labai svarbios mūsų vandenims, tad tik bendromis pastangomis pavyks išsaugoti ir gausinti lašišų išteklius. Vienas iš pagrindinių akcijos tikslų – ne pagauti ar nubausti brakonierius, o keisti visuomenės mąstymą aplinkosaugos klausimais.