Aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymas dėl limituotos lašišų ir šakių žūklės pokyčių jau paruoštas, artimiausiu metu jis bus ir pasirašytas, o tai reiškia, kad ne tik sugauti, bet ir pasiimti namo lašišą bus galima dar dvi geras savaites. Spalio 1-15 d. šias žuvis bus galima gaudyti tik laikantis „pagavai – paleisk” taisyklės.

Mėgėjų žūklės tarybos posėdyje svarstant licencinės lašišų ir šlakių žūklės problemas buvo siūloma įvairių sprendimų – kelti licencijų kainas, įvesti skirtingų tipų licencijas žuvies paėmimui ir „pagavai – paleisk” principui ir panašiai. Tačiau paaiškėjo, kad norint visa tai padaryti reikia keisti Mėgėjų žūklės taisykles reglamentuojančius įstatymus.

Tad šiemet apsiribota tik lašišų ir šlakių žūklės sezoną padalijant į dvi dalis – tą, kurios metu nesikeičia niekas, ir tą, kuomet visos sugautos žuvys privalės būti paleistos.

„Tokio pasiūlymo įgyvendinimas sudarytų sąlygas žvejoti tausojant žuvų išteklius, prie upių padaugėtų sąmoningų žvejų, paleidžiančių žuvis ir informuojančių apie pažeidimus. Įvertinę šio žvejybos tvarkos pakeitimo poveikį žvejybos intensyvumui, nelegaliai žvejybai ir kt. atitinkamai koreguosime lašišų žvejybos tvarką ateinančių metų sezonui”, - teigiama ministro įsakymo aiškinamajame rašte.