Pirmiausia apsispręskite, kokią rūkyklą jums įsirengti patogiausia. Nesudėtingai rūkyklą galite pasigaminti iš nebenaudojamų daiktų, prireiks tik šiek tiek fantazijos ir kantrybės. Be to, išvengsite papildomų išlaidų.

Taupiausiems – rūkykla iš dviejų vazonų arba kibiro

Jei žvejojate retai arba dažniausiai laikotės „pagavai – paleisk“ taisyklės ir žuvimi mėgaujatės tik per šventes, drąsiai galite pasidaryti labai paprastą rūkyklą vien tik savo reikmėms. Tam jums prireiks dviejų didesnių molinių gėlių vazonų, nedidelės nešiojamos elektrinės viryklės, talpos, kur laikyti medžio skiedras ir grotelių. Į vieną vazoną įmontuokite viryklę ir medžio skiedrų talpą, ties vazono viršumi pritvirtinkite groteles ir ant viršaus uždėkite antrą vazoną taip, kad šie susijungtų į savotišką bačkutės formą.

Tokiu pačiu principu galite pasigaminti rūkyklą ir iš nerūdijančio metalo kibiro su dangčiu. Iš 3 mm storio nerūdijančio metalo vielos pasigaminkite groteles. Apatinės grotelės turi laikytis 10 cm žemiau viršutinio kibiro krašto, o viršutinės - 5 cm. Ant kibiro dugno priberkite maždaug 2 cm alksnio drožlių, pjuvenų, kvapnių šakelių, o ant grotelių dėkite žuvis. Kibirą uždenkite dangčiu ir statykite ant neaukšto trikojo ar kito paaukštinimo virš ugnies (galima kibirą ir pakabinti). Kuo stipresnė bus ugnis po kibiru, tuo greičiau pradės smilkti alksnio drožlės, pjuvenos ir atsiras malonaus kvapo dūmas.

Rūkykla iš dokumentų lentynų arba šaldytuvo – optimaliausias pasirinkimas

Jei namuose turite nenaudojamą metalinę dokumentų spintą arba seną šaldytuvą, vadinasi, beveik turite ir rūkyklą. Tokią rūkyklą pasigaminti labai paprasta. Iš senos dokumentų laikymo spintos stalčių išimkite dugnus ir vietoje jų pritvirtinkite groteles arba iešmelius, ant kurių kabinsite žuvį. Pačioje spintos apačioje įtaisykite elektrinę arba dujinę viryklėlę, o ant jos – metalinį indą medienai dėti. Spintos viršuje įrenkite nedidelį kaminą dūmui išeiti.

Analogiškai didesnę rūkyklą galite pasigaminti ir iš seno šaldytuvo. Kadangi čia jau yra įtaisytos grotelės, belieka apačioje įtvirtinti kaitinimo elementą. Jei nuspręsite į rūkyklą dėti nešiojamą dujinę viryklėlę, išveskite dujų balioną lauke, kad rūkykla būtų saugi. Tokios rūkyklos pliusas – vienu metu galėsite išrūkyti labai daug žuvies.

Rūkykla iš medinių palečių

Jei namuose turite nereikalingos medienos, galite nesunkiai pasidaryti medinę rūkyklą. Pirmiausia nuspręskite, kokio dydžio rūkyklos jums reikės ir pasigaminkite šonus, dugną bei viršų. Turėdami tokį rėmą, padarykite rūkyklos galą ir duris. Rinkitės šiek tiek tvirtesnę medieną, venkite faneros, nes nuo karščio ji gali įlinkti. Ties rūkyklos durų centru įmontuokite termometrą, kadangi rūkant derėtų palaikyti 110 laipsnių celsijaus temperatūrą. Visa rūkykla turėtų būti kuo sandaresnė, kad iš jos išeitų kuo mažiau dūmų ir nepravėstų temperatūra.

Rūkyklos apačioje padėkite elektrinę arba dujinę viryklėlę, o virš jos – indą medžio skiedroms sudėti. Taip pat virš kaitriosios rūkyklos dalies rekomenduojama pritvirtinti metalinį padėklą, kad žuvies riebalai netykštų ant kaitinimo elemento. Beliko rūkyklos viduje pritvirtinti groteles ir galite ją išmėginti.

Pasikliaukite savo fantazija

Tokių naminių rūkyklų variacijų gali būti daugybė, pasikliaukite savo fantazija. Galbūt jūsų naujoji rūkykla slypi nebenaudojamos bačkos viduje?