Skirtumas šį kartą nebent toks, kad šį savaitgalį egzistuoja didelė alternatyva žūklei nuo ledo – šlakių ir kitų plėšrūnų žūklė mūsų upėse. Tad nuo jos ir pradėkime.

Anatolijus Ostapenka, žinomas Vilniaus lašišinių žūklės „guru“, sako, kad šį savaitgalį tiek Neris, tiek Vilnelė, Šventoji, Žeimena ir kitos upės bus visiškai „gaudomos“. Ižo tikriausia nebus labai daug. Vandens lygis bent jau Neryje dabar vidutiniškas, t.y. maždaug 15-20 cm aukštesnis, nei buvo rudenį iki draudimo. Žuvies upėse nemažai, bet ne visose vietose jos gali rasti. O bėda šįmet ta pati – keturios iš penkių pagautų Neryje ir jos intakuose lašišų yra sergančios. Šlakių serga kiek mažiau, bet irgi yra. Nemuno intakuose ir Žemaitijoje: bent jau Dubysoje pagautos žuvys visos sveikos.

Panašią informaciją gavau ir iš Sigito Lukštos, molėtiškio, gaudžiusio Šventosios aukštupyje. Informacija paprasta: žvejojo, pagavo, važiuos žvejoti ir šeštadienį. Vanduo žemas, todėl reikia turėti seklesnių voblerių, nes įprasti per daug „aria“ dugną.

Gintaras Zaksas, kitas Lietuvos lašišinių žuvų guru, tik iš kito – Klaipėdos krašto, sakė, kad situacija Žemaitijoje nebloga. Geras vanduo Šventojoje, Danėje. Tikėtina, kad spustelėjus šaltukui, bent jau sekmadienį tikėtina, jog eis žvejoti ir Minijoje bei Veivirže. Gintaras patarė, ieškant šiuo metu upių rinktis labiau orientuotis į upių aukštupius, kadangi vanduo drumstas ir aukštas, žuvis netoli nuėjusios nuo nerštaviečių. Ir šiaip-ateina šalčiai, vanduo pradės skaidrėti, taigi bus pati geriausia situacija šlakių žūklėje, kurios geriau nepražiopsoti.

Žinomas spiningautojas, kaunietis Tomas Mykolaitis, nesenai dvi dienas skyręs šlakiams, skundėsi sunkiu kibimu. Nors jam ir pavyko pagauti šlakį su salačiu, bet žuvies labai nedaug. Dešimtys prityrusių žvejų nematė nė kibimo. Negyvų lašišų matė tik vieną.

Upėtakių žūklės „ligonių“ apie padėtį jų upėse net neklausiau. Manau, kad jie „netyčia“ nesuprastų klausimo ar dėtųsi jo neišgirdę. Už juos baisesni slapukai nebent karpininkai. Tačiau pabendravęs supratau viena – visi savaitgalį važiuos į Dzūkiją. Ir tai, manau, užtektinai mums pasako.

Na, o dabar grįžkime prie ledo temos.

Druskininkai

Anot Rimo Ramono, bent jau ketvirtadienio vakarą dar niekas ant ledo nelipo. Net ir didžiausi vietiniai „savižudžiai“ persikraustė į Nemuną, kur atvirame vandenyje, gaudant plūdine puikiai kibo kuojos, ir šapalai. Pastarųjų gaudyti buvo atvykęs net „desantas“ iš Vilniaus.

Esą, eina gandai, jog miškuose esančių ežeriukų ledas laiko, bet tikslios ir daugiau mažiau patikimos informacijos jis neturi..

Alytus

Ovidijus Uldinskas, ešerių žūklės meistras su dzūkiškom šaknim ir ryšiais, išdavė, jog ledas tikrai patikimas Ūdrijos, Pivašiūnų (Ilgio) ir Dusmenų ežeruose. Savo geriausių ežerų net ir atlapaširdžiai dzūkai nenori visi Lietuvai išduoti, bet, kaip teigė, realiai galima žvejoti praktiškai visuose mažesniuose, užpelkėjusiuose miško ežeriukuose.

Savaitės viduryje daug alytiškių, pastatę ledo grąžtus į kampą ir pasiėmę „vasarines‘ plūdines- šturmavo prie Balbieriškio įtekančią Peršėkės upelį. Bet kibimo, ten, esą visai nėra. Tad dauguma ruošiasi savaitgalį vėl ropštis ant ledo.

Marijampolė

Šio krašto atstovas Vytenis Pranckevičius, „Rapala“ ekspertas pasidalino, jog ant Žaltyčio situacija pavojinga. Per Kūčias stipriai užsnigo, iki Naujųjų lietus viską nuplovė. Ledas smarkiai atšutęs nuo pakraščių, buvusių ekečių vietose irgi ledas paplautas ir silpnesnis. Dabar įsivyravęs šaltukas tikriausiai sukabins švaresnio ledo plotus ir užlipti išeis. Bet ten, kur stūkso storesnis sniego sluoksnis, geriau nesikarti.

Kaunas

Mažuose Pakaunės tvenkinukuose ledas išliko ir laiko. Laikosi jis ir ten, kur laikė praeitą savaitę. Tačiau ant karjerų, didesnių tvenkinių, net ir įvertinus trečią dieną tvyrantį šaltuką lipti nerekomenduotina.

Vilnius

Situacija, analogiška: ten kur buvo žvejojama praeitą, ten ledas išliko. Pusėje mažesnių ežerų, rodos, atsargiai žvejojama. Daug kur susiformavo vadinamas dvigubas ledas Sniego sluoksnis trukdo ledui sustorėti, tad saugiau žvejoti pavažiavus Utenos ir Molėtų link.

Utena

Užšalę visi ežerai iki 20 ha ploto – galima žvejoti.

Molėtai

Anot Sigito Lukštos, kur ledas buvo patikimas, ten jis ir išliko. Tačiau dėl storo sniego sluoksnio ledas nelabai storėja, tada dauguma gilesnių ežerų dar neužšalę ar ledas nepatikimas. Gal būt po šio savaitgalio situacija pasikeis į gera, jei tik vėl sniego pramonė nemažins pajėgumų.

Panevėžys

Žinomo žvejo sportininko Aido Juškos teigimu, Kupiškio mariose apie 10 cm storio ledas laikosi nuo Palevenėlės kaimo ir aukščiau, iki Mituvos įtekėjimo. Žemiau- į užtvankos pusę ledas išlaikytų nebent varną. Daugelyje kitų tvenkinių ledas laikosi, tačiau pakraščiai atšutę, daug sniego. Antai Pavėžučių tvenkinyje ledas storesnis nei 10 cm, tačiau jo bičiulis, nuėjęs per arti kranto nendrių, įmerkė koją. Taigi, net ir čia atsargiam.

Zarasai

Mano bičiulis, Nikolajus Čiumakovas, gyvenantis netoli Degučių, sako, kad ant ledo gana daug sniego- 15-20 cm, tačiau ledas po truputį storėja. Nėra ko norėti- čia visada šalčiau. Šį sekmadienį esą jo bičiuliai tikisi užsikarti ant vienos Čičirio ežero vietos ir pradėti gaudyti seliavas. Ledas daug kur neblogas, tik va, kibimas labai prastas. Gal dėl nuolat šokinėjančio slėgio ešeriai kimba labai prastai.

Biržai

Žvejai laisvai vaikšto po visą Širvėnos ežerą. Ledo storis 10 cm. Panaši situacija ir Gilučių tvenkinyje.

Klaipėda ir Žemaitija

Nepaklausiau klaipėdiečių, tačiau galėčiau lažintis iš ko norite, kad Nidoje ir Preiloje stintos dar ant ledo „neina“. O jei rimtai, Raseinių, Kelmės rajone mažesniuose tvenkiniuose ledas laiko. Iš kitų Žemaitijos rajonų kol kas informacijos neturiu.

Tokios žinios šiai dienai iš mūsų vandens telkinių. Panašu, jog turėsime visai neblogą žvejybinį savaitgalį. Tad belieka palinkėti Gero sprindžio tvirto ledo jums po dėže ir nei upėtakio, nei šlakio!

Nepamiškit pasiimti sveiko proto, gaudydami šlakius – meškeriotojo kortelę, o prie viso to ir puikios nuotaikos. Žiema, rodos, ruošiasi užimti savo pozicijas.