Iš kitos pusės, turbūt būtų metas pasveikinti tuos, kurie žiemą nežvejoja ir laukia atviro vandens sezono. Jūsų maldos išklausytos – šiais metais pavasaris prasideda labai anksti. Tad laikas traukti iš podėlių spiningus ir meškeres, raišiotis pavadėlius ar pasipildyti prarastų masalų atsargas. Naujasis sezonas jau prasidėjo arba tuoj prasidės!

O dabar metas pasižiūrėti, kur kas kimba ir kokia situacija su ledu ir upių vandens lygiu.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Žvejai kalba, kad gal jau paskutinės dienos ant ledo. Bet šį savaitgalį dar visi tikrai lips. Beveik visuose ežeruose puikia kimba balta žuvis. O ypač gerai – 150-300 g karšiokai. Gerų žinių girdėti ir iš Kaviškio, Juodojo Kauknorio, kitų ežerų. O štai su ešeriais ir toliau visai liūdesys. Patys labiausia užsispyrę „ešeristai“ iš Alytaus bando juos gaudyti Metelių ežere, šerdami trūkliais, bet jų rezultatai liūdnoki. Vos 5-8 žuvys per dieną.

Vietiniai žvejai pradėjo atvirame gaudyti Nemune. Vanduo čia drumstokas. Todėl daug kas naudoja vadinamuosius „veidrodėlius“ (kabliukus su prilituotomis akutėmis). Kimba dažniausia kuojos ir plakiai

Alytus. Prasti gandai iš Dusios ežero – ledas ten jau tapo pavojingas. Esą, ir įlūžusių. Tiesa, Metelių regioninis parkas teigia, kad ledas dar geras. Kita vertus, paskutinį kartą jo informacija bent jau šio straipsnio rašymo metu pateikta tik vasario 8 d. Tad kuo tikėti, spręskite jūs.

Kitų šio krašto ežerų ledas laiko ir tikėtina – dar savaitgalį drąsiai laikys. Neblogai daug kur kimba stintelės. Vienas bendras pažįstamas jų išsėdėjo 154 vienetus, bet prašė ežero pavadinimo neviešinti.

Aukštadvario apylinkės. Ledas lyg ir visur patikimas – penktadienį buvo apie 20 – 25 cm. Tik ties pakraščiais plonesnis ar net visai suiręs – geriau lipti per lieptelius ar panašius įrengimus.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose ledas vis dar geras. Laiko jis ir aukštutinėje marių dalyje – ties Piliuona, Darsūniškiu ir kitos vietose. Gal tik pačių srauniausių vietų jau reiktų vengti. Apie kibimą kažkodėl niekas nekalba (gal nenori išsiduoti), tačiau ir nesiskundžia. Balta žuvis, matyt, kimba neprastai, nors gal ne visur vienodai.

Lampėdžių karjere ledas laiko, tačiau pakraščiai atšutę – reikia paieškoti patogios vietos, kur užlipti ir vengti nendrių zonos. Savaitės viduryje kibo vidutinio dydžio kuojos, o į savaitės galą lyg ir jau pajudėjo karšiai. Po daug dar nepagauna – vieną du, bet jau smagu.

Užtvankose (anot Tomo Mykolaičio) vanduo jau pradėjo drumstis ir tai bent jau gaudant plėšrūnus nieko gero nežada. Tačiau dryžuočiai dar kimba – jis savo akimis sakę matęs pagautą pora kilograminių. Pačiam taip nesisekė – švytuokle sugavo tik keletą mažesnių.

Nevėžio upėje vanduo pakilęs, ledas iškeltas – niekas ant jo nelipa. Bet jau tokia gavau informaciją iš antrų lūpų.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Vilnius. Ežeruose ledas storas ir laiko be problemų. Tačiau geru kibimu niekas negali pasigirti, todėl dauguma meškeriotojų gaudo stinteles ir seliavas. Neries upėje jau prasidėjo atviro vandens sezonas. Kas plūdine, kas fideriai neblogai pagauna karšių ir žiobrių. Su šlakiais Neryje situacija vis dar prasta. Beveik niekas nieko nepagauna. Todėl nemaža dalis spiningautojų persikraustė į Žeimeną ar Šventąją. Yra gerai gaudančių ir Vilnelėje. Upeliuose kimba ir upėtakiai, tik paskutiniu laiku pradėjo gana smarkia kilti upeliuose vanduo, tad ne visur gali patogiai prieiti.

Molėtai. Ledas visuose ežeruose puikus. Sniegas kiek aptirpo, tad vaikščioti labai patogu. Daugiau atlydžio žymių kaip nėra – šiame krašte vis dar gili žiema. Ešeriai nekimba niekur. Apsiramino ir seliavos. Luokesų ežere ketvirtadienį kas pagavo po kelias, o kas ir visa nieko. Užtat seliavos pasitaikė nemažos – apie 23 cm.

Stambokos stintelės neblogai gaudomos Aiseto ežere.

Šventosiosios aukštutinėje dalyje drąsiai galima spiningauti. Vanduo šiek tiek pakilęs ir pasidrumstęs, neša vieną kitą žolę bet iš esmės gaudomas. Tačiau pagautais šlakiais retas, kas gali pasigirti.

Zarasai. Didelių pokyčių nėra, Čičirio ežere seliava kimba vidutiniškai – 20, 30 ar 40 vienetų. Praeitą šeštadienį meškeriotojai iš Latvijos šiame ežere pataikė į ešerių „sukilimą – pagavo keletą 1,2 – 1,5 kg svorio kuprių. Sekmadienį, kaip ir reikėjo tikėtis, ant šio ežero ledo sugužėjo daug meškeriotojų, tačiau nieko geriau, kaip šimtgraminiai dryžuočiai nepagavo. Luodžio, Sartų ežere gerai kimba balta žuvis, ypač karšiokai, kuriuos ir toliau sėkmingai maišais tempia namo meškeriotojai iš Latvijos.

Antalieptės marių „razlivuose“ kimba stintelės. Tai pat vietiniai meškeriotojai pradėjo čia naktimis gaudyti vėgėles.

Vakarų Lietuva

Didysis potvynis Žemaitijos upėse jau prasidėjo. Jeigu savaitgalį kur ir bus gaudoma, tai nebent pajūrio Šventojoje. Vanduo ten, pasak Gintaro Zakso, šiuo metu yra ribinis. Jeigu daugiau nekils – šansų pažvejoti ir pagauti ten yra. O šlakiai kimba. Kiekvienoje žūklėje, anot jo, jis sulaukia kibimų ir dažniausia pagauna.

Stinta žvejojantiems iš Smiltynės pusės kimba, tačiau ne nuolat. Užėjo būrys ar aktyvumo momentas – sukimba. Praėjo – kibimą kaip ranka nuima. Gali ilgai sėdėti be jokio veiksmo. Žodžiu, tikra loterija.

Kaip bebūtų keista, ledas ant Kuršių marių vis dar laikosi. Ir ne, esą, vis dar atsiranda vienas kitas „mirtininkas“, rizikuojantis ant jo lipti. Bet jo dienos suskaitytos.

Naujienos iš Latvijos

Visą savaitė Jūrmaloje, kanale stintos dar buvo gaudomos. Kas pagaudavo po 100, kas – po 50 žuvelių. Šiandien žvejojantis meškeriotojas iš Utenos sakėsi per 3 valandas (nuo 5,30 iki 8,30) sugavęs apie kilogramą labai smuklių stintelių. Ledas čia gerokai suplonėjęs ir gali būti, kad latviai artimiausiu metu gali uždrausti ant jo lipti. Bent jau planavę ten sekmadienį važiuoti uteniškiai jau rimtai masto apie alternatyvas.

Tokios naujienos. Tvirto jums ledo po dėže ar smagaus atviro vandens sezono atidarymo!

Papildymas: savaitgalį ant Kauno marių ledas jau bus pavojingas lipti žvejams.