Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemuno lygis pagal metų laiką gana žemas, žvejoti galima, bet apie labai įspūdingus laimikius negirdėti. Tie patys mekšrai, vienas kitas šapaliokas ar karšiokas. Susidaro vaizdas, kad žuvis upe aktyviai migruoja ir labai priklauso, ar tą dieną pataikei ant jų „maršruto“. Visi laukia karosų, bet jie dar neprasidėjo. Apie tai, kad kažkas gaudytų ežeruose, dar nelabai girdėti, nors dauguma jų jau be ledo.

Merkio intakuose ir toliau kimba upėtakiai. Vanduo čia skaidrus, o štai pačiame Merkyje, bent jau jo žemupyje, gana aukštas. Tiek papasakojo mano pažįstamas Evaldas, dirbantis Druskininkų žūklės parduotuvėje

Alytus. Gerai kimba kuojos ir šapalai Peršėkėje. Apie Nemuną žinios prieštaringos. Maždaug, gerai kibo vakar ir kibs rytoj.

Marijampolė. Didelių pokyčių nuo praeito savaitgalio nėra. Dauguma žvejų žvejoja plūdinėmis Šešupės ir Dovinės upėse ir traukia kuojas, vieną kitą puskaršioką ar nedidelį šapalą. Pastarieji pradeda kibti ir spiningautojams, bet kol kas kažkodėl tik smulkūs. Didžiųjų dar nematyti. Kol kas dar nekimba ir lynai, nors bandančių jų pagauti gretos didėja. Nieko gero negirdėti ir iš Kudirkos Naumiesčio – šapalų ir kuojų ankstyvo pavasario Mekos.
Vidurio Lietuva

Kaunas. Ir toliau daugiausia žvejų būriuojasi Nevėžio upėje. Kuojos, plakiai, vienas kitas žiobris ir karšiokas puikia kimba ir džiugina žvejus. Neries upėje pasirodė gausesni žiobrių būriai ir vis dažniau girdėti sėkmės istorijų. Tas pats girdėti ir apie šapalus. Svarbi žinia, kad Dubysoje pradėjo kibti žiobriai.

Kauno mariose tomis retomis dienomis, kai galima buvo išplaukti su valtimi, žvejojo ešeriautojai. Rezultatai ne itin įspūdingi – vienas kitas ešerys. Mažesnėse užtvankose apie Kauną jau girdėti atsargūs pasidalinimai, kad pagaunamas vienas kitas lynas. Mikromalų mėgėjai, tiesa, daugiau upėse neblogai pagauna ešerių.

Jonava. Neries upėje apie Jonavą „etatiniai“ spiningautojai pagauna vieną kitą salatį. Šlakių nematyti, todėl dauguma vietinių spiningautojų važiuoja į Šventosios aukštupį ar vidurupį ar braunasi į Vilniaus „įtakos zoną“. Baltos žuvies gaudytojai niekuo pasigirti negali. Šiek tiek šia prasme gelbsti Šventoji.

Vilnius. Neries intakuose neblogai kimba šlakiai, paskutinėmis dienomis jie sujudėjo ir pačioje Neryje. Pasitaiko ir viena kita lašiša. Vis daugiau šioje upėje yra plūdininkų, tikslingai gaudančių ir pagaunančių šapalų. Žūklės parduotuvėse pakilo šapalinių voblerių pardavimai, kas turbūt liudija, kad pagauna jų ir spiningautojai. Merkio intakuose ir pačiame Merkyje gerai kimba upėtakiai. Dalis meškeriotojų vis dar važiuoja į Ignalinos pusę gaudyti ant ledo seliavų. Tačiau ledas jau net ir ten nėra saugus.

Šiaurės ir rytų Lietuva

Molėtai. Ledas jau nesaugus ir ant jo lipti nepatartina, tad dauguma žvejų arba visai nežvejoja, arba važiuoja į Šventąją. Ten kartais pasitaiko pagauti vieną kitą šlakį, tačiau daug dažniau tenka grįžti tuščiomis.

Zarasai. Pavasaris įsibėgėjo ir čia. Antalieptės mariose ir vadinamuose „razlivuose“ atsivėrė properšos ir nors dar vakar buvo čia ant ledo vaikščiojančių žmonių – jau yra nesaugu. Tą patį galima pasakyti ir apie Čičirio ežerą. Žmonės čia dar žvejoja, bet properšų daug, o pakraščiuose jau tyvuliuoja vanduo – iki ledo tenka eiti vandeniu apie 3 metrus.

Kas gaudė paskutiniu metu čia seliavas – liko visai tušti. Kimba tik stintos. Patikimas ledas yra tik miško ežeruose. Mano bičiulis vakar žvejojo Švento ežere – ten ledas dar vientisas ir maždaug 20 cm storio, bet žuvys nekimba. Vienintelis pagautas padoresnis, maždaug puskilogramį svėręs, ešerys buvo visas apkibęs dėlėmis ir kitais parazitais. Vadinasi, žuvis guli dugne ir visai nejuda. Vietiniai žvejai laukia, kada mariose išneš ledus ir bus galima gaudyti dugninėmis karšius.

Panevėžys. Neblogai kimba kuojos ir kuojytės Lėvens upėje. Dauguma vietinių važiuoja į Mūšą arba Nemunėlį. Nevėžyje ir kitose upėse eina pagauti ešerių.

Pasvalys. Mūšoje ir toliau gerai kimba šapalai, o pastaruoju metu – ir ešeriai. Apie kuojas jau nekalbama – jos dabar čia niekam neįdomios.

Vakarų Lietuva

Klaipėda ir jos apylinkės. Pasak Gintaro Zakso, ateinantį savaitgalį dėl aukšto vandens tikrai nepagaudysite Minijoje. Su labai dideliu klaustuku liks Veiviržas. Geras vanduo tradiciškai bus Šventojoje. Stinta Kuršių mariose ir toliau kimba puikiai ir kas nesibaido vėjo ir lietaus jos pagauna. Daug, bet norinčių ją gaudyti vis mažiau.

Šilutė. Iš pažįstamų kauniečių teko išgirsti, jog Aukštumalėje jau pradėjo pagauti karšių. Kita kompanija, esą, gerai plačiašonių pagavo Nemune, ties Plaškiais. Tad Nemuno žemupio sezonas, panašu, jau prasidėjo.

Tokią informaciją pavyko surinkti šiandien. Puikaus jums savaitgalio! Susitiksime ant kranto (šį kartą – šiaurės Lietuvoje).