Tai yra skaitytojo nuomonė ir KABLYS.lt redakcija neatsako už jos turinį.

„Esu žvejys mėgėjas, Lietuvoje pagauti lašišą nėra tas pats, kas pagauti ešerį ar lydeką. Kartais tam, kad pagautum išsvajotą žuvį, prireikia net savaitės ar kelių savaičių, o kai kam net ir sezonų. Tokie draudimai žvejams, kurie perka licencijas ir sąžiningai gaudo lašišas yra visiškai nelogiški ir juokingi palyginti, kokią žalą turi verslinė žūklė priekrantėje, lašišinių žuvų brakonieriavimas neršto metu ir aplinkosauginės kontrolės trūkumas, kuomet gaudoma nelegaliais būdais, tačiau už ką skriaudžiami žvejai, kurie sąžiningai perka licencijas ir tikisi pagauti savo laimikį?“ – pasakoja žvejas Tomas Pilvelis.

Pasak žvejų bendruomenės, visiems yra vieša paslaptis, kas darosi prie Nemuno uosto vartų. Ne vienu video įrašu buvo įrodyta, jog tarp tinklų paliekami pernelyg maži tarpai žuvų migracijai. Ar aplinkosaugininkai imasi esminių draudimų – sudėtinga pasakyti, pašnekovai mano, kad tame versle sukasi milijonai, tuo tarpu dėmesys nukreipiamas į sąžiningus žvejus.

Pasak meškeriotojo Mariaus Leščinsko, įsakymas paleisti pagautą žuvį greičiausiai yra parengtas be ekspertų įvertinimo, nes kiekvienas bent kartą pagavęs lašišą žvejys žino, jog ši žuvis ilgai priešinasi iki būna ištraukiama į krantą, tenka kartais pakrante nueiti ir gerą puskilometrį, tad dažniausiai paleista lašiša tiesiog neišgyvena. Taip pat žinoma, kad lašišos plaukia būriais. Vadinasi, į tinklus patenka ne pavienės žuvys, o dešimtys ir šimtai, todėl žvejai, visoje Lietuvoje per dieną ištraukę keletą lašišų, tikrosios žalos nepadaro.

Žmona greičiausiai nesupras, kodėl išvykęs žvejoti per dvi savaites neparvežiau nė vieno laimikio.
žvejys Tomas

Lašišas gaudantis Tomas viso skaičiuoja keliolika didžiulių lašišų laimikių per penkerius metus. Visgi net ir patyręs meškeriotojas teigia, kad lašišos gaudymas yra egzotinė veikla, o pagautas laimikis paprastai neatperka žvejybai ir licencijoms išleidžiamų pinigų. Šią vasarą Tomui teko susigrumti vos su viena lašiša, kuri po ilgos kovos pabėgo, tad meškeriotojas tikisi pagauti bent vieną. Visgi meškeriotojas yra pasipiktinęs skubotais Aplinkos ministerijos nutarimais:

„Kiekvieną rudenį planuoju atostogas, kad galėčiau savo laisvalaikį skirti žvejybai. Ne išimtis ir šie metai. Tačiau tik dabar sužinojau, kad skubotai keičiama žvejybos tvarka ir nuo spalio 1 iki 15 dienos nebus leidžiama pagautos lašišos pasiimti,“ – pasakoja Tomas pajuokaudamas, kad žmona greičiausiai nesupras, kodėl išvykęs žvejoti per dvi savaites neparvežė nė vieno laimikio.

Kai kurie žvejai sutinka, kad šios itin egzotiškos žvejybos draudimas suaktyvins brakonierių veiklą. Atsiras tokių, kurie norės pasiimti pagautą lašišą, todėl bus ne tik apkrauti aplinkosaugininkai, bet ir sumažės pajamos iš lašišų ir šlakių licencijų žvejybai.

KABLYS.lt laukia ir kitų skaitytojų nuomonės jiems rūpimais klausimais. Savo komentarus ir idėjas galite siųsti mums KABLYS.lt Facebook paskyroje arba adresu info@kablys.lt