Kodėl tai gali būti įdomu mums, Lietuvos meškeriotojams? O gi todėl, kad suvoktume, kokią vienos ar kitos šalies klimatas, gamtinės sąlygos, žvejybos būdai ir netgi tautos charakterio savybės turėjo įtaką žūklės įrankių ir, šiuo atžvilgiu, meškerykočių sukūrimo, gamybos ir tobulėjimo srityje. Ir gal labiau suvoktume savo padėtį ir vietą pasaulinėje žvejybos stilių maišatyje.

Anglija

Pradėti norėčiau, žinoma, nuo meškeriojimo kultūros vystymosi lopšio, didžiosios salos – Anglijos. Nuo seno ši šalis, garsėjanti savo museline žūkle, „tonkino“ bambuko meškerykočiais ir garsiomis žūklės firmomis, tokiomis kaip legendinė „Hardy“, iki šiol laikosi griežtų tradicijų spiningo dizaino srityje ir tik su retomis išimtimis bando vaikytis madų ar tendencijų. Negalima teigti, kad jų įrankiai yra sustingę laike, tačiau pagarba tradicijomis Jungtinėje Karalystėje gili ir tai galioja ne tik žūklės įrankiams.

Žinoma, sportinėje plūdinėje, dugninėje, karpių, muselinėje žūklėje jie yra novatoriai, bet ne spiningavime (taip jau susiklostė, kad anglai ešerius, lydekas, sterkus mieliau gaudė ir iki šiol gaudo plūdinėmis ar dugninėmis meškerėmis, o lašišines žuvis – museline).

Anglai spiningauja retai ir jų šalies žūklės įrankius gaminančių firmų arsenale šiam būdui skirta įranga yra gana reta, tačiau kai kuriuos pavyzdžius pateikti galima. Vienos iš tokių firmų būtų jau minėta „Hardy“ ir „Daiwa Scotland“.

„Hardy“ spiningas

„Hardy“ gaminami spiningai, dažniausiai sunkios klasės, skirti lašišoms ar šlakiams meškerioti. Nors pastaruoju metu vis dažniau pasitaiko ir lengvesnių, skirtų lydekoms, starkiams, ešeriams. Rankenos dažniausiai ilgos, kamštinės su tvirtais „senojo tipo“ srieginiais ritės laikikliais ir pakankamai masyviais žiedais. Viskas tvirta, kartu elegantiška ir stipriai „retro“ (tai ypač pastebima „Hardy“ gaminiuose).

„Daiwa Scotland“ tarsi ir bando moderninti savo įrankius vietinei ūkanotojo albiono rinkai, bet kažkuo per daug išsiskiriančiu pasigirti negali. Vis tik, vieną svarbią detalę išskirti galima. Tai kompanijos prieš keliolika metų patentuotas „Tournament GraphiteGrip“ ritės laikiklis, kurio patogumą ir patikimumą įvertino, manau, ir Lietuvos žvejai.

„Daiwa“ patentuotas ritės laikiklis „Tournament GraphiteGrip“

Apibendrinant, galime pasakyti, kad konservatyvūs anglai, nors ir spiningų dizaine nekaraliauja (ko nepasakysi apie plūdines ir dugnines meškeres – ten yra priešingai), tačiau savotiškai žavi jų gaminiuose juntama tradicijų tąsa. Mėgstantiems klasiką ar „vintažą“, jie paliks puikų įspūdį.

Vokietija

Čia karaliauja kompanija „Sportex“. Sena gera Vokietijos žūklės pramonę atstovaujanti įmonė, gaminanti meškerykočių blankus ir kartu projektuojanti spiningus. Kuo gali pasigirti vokiškas dizainas? Žinoma, preciziškumu, praktiškumu ir racionalumu. Viskas labai „inžineriška“ ir techniškai apgalvota: ritės laikikliai, blankų perpynimai, svorio paskirstymo centrai. Ar nepamirštama bendra visuma? Manau, kad taip. Todėl germanų spiningai truputį gremėzdiški ir, mano nuomone, perkrauti... Bet kokybė, vis dėlto, yra vokiškai patikima ir to iš jų atimti negalime.

„Sportex“ spiningas

Bus daugiau...