Dabartinė Velso aplinkos apsaugos agentūra buvo suformuota 2013 metais, sujungus keletą valstybinių institucijų. Viena pagrindinių šios įstaigos funkcijų – užtikrinti upių vandens kokybę. Deja, skaičiai rodo, kad šis darbas atliekamas labai prastai.

Nuo 2013 iki 2016 metų agentūrai buvo pranešta apie beveik 7 tūkst. vandens taršos atvejų. Tyrimai buvo pradėti tik dėl 60 proc. visų pranešimų, o sankcijų sulaukė tik 10 teršėjų.

„Per pastaruosius metus lašišinių žuvų ištekliai smarkiai sumažėjo. Pavyzdžiui, vieno Vakarų Velso klubo valdomoje upėje pernai buvo sugauta tik viena lašiša, daug klubo narių atsisakė narystės, nes nemato prasmės ten žvejoti. Aplinkos apsaugos agentūros organizacija yra pernelyg biurokratiška ir griozdiška, todėl nesugeba imtis reikalingų veiksmų”, - teigia Didžiosios Britanijos meškeriotojus vienijančios organizacijos „Angling Trust” atstovai.

Vienas baisiausių upių taršos atvejų Velse praėjusių metų gruodį nutiko Teifi upėje. Tuomet dėl į vandenį patekusių teršalų žuvo tūkstančiai lašišų, šlakių, upėtakių ir kiršlių.