Žinoma, lašišų mūsų upėse jau tikrai yra. Tos žuvys, kurios neršia Neries aukštupio intakuose kur nors Baltarusijoje, priešnerštines keliones pradeda gana anksti, nes ir kelias, kurį žuvys turi įveikti tikrai nemenkas. Visgi pagrindinė lašišų banda dar tik pasirodys. Kol kas tuščios ir Nemuno pakrantės ties Vilkija, kur gaudyti lašišų kasmet vasaros pabaigoje susiburia krūvos meškeriotojų.

Tačiau už geros savaitės Nemuno pakrantės turėtų pradėti pilnėti, o dar už poros savaičių lašišos jau tikrai bus gaudomos ir Neryje. Nemuno žemupyje starkius ar ešerius gaudantys meškeriotojai sako, jog pastarosiomis dienomis tenka matyti nemažai lašišų „išėjimų”. Dar daugiau jų mato starkius Kuršių mariose ties Kiaulės Nugara gaudantys žvejai.

Tiesa, kol kas nežinoma, ar prieš šį lašišų žūklės sezoną nesikeis limituotos žūklės tvarka. Lietuvos meškeriotojų sąjungos suburta darbo grupė dėl licencinės lašišų ir šlakių žūklės tvarkos susitarė dėl kelių pagrindinių principų. Pirmiausia siūloma įvesti nujas „pagavai – paleisk” tipo licencijas, kurių kaina turėtų išlikti tokia pati kaip dabar. Dabartines licencijas, kurios suteikia teisę žuvį ne tik pagauti, bet ir parsinešti namo, siūloma branginti. Tiesa, kokia tai galėtų būti suma kol kas neįvardijama.

Be to, siūloma, kad „pagavai – paleisk” licencijos galėtų būti parduodamos ne tik dienai, bet ir savaitei ar mėnesiui. Taip pat siūloma pradėti realiai limituoti licencinę žvejybą ir riboti į Neries upę parduodamų licencijų skaičių. Dabar Neriai tenka 80 proc. visų Lietuvoje lašišas gaudančių žvejų srauto. Vien pernai į Nerį buvo parduota daugiau kaip 15 tūkst. licencijų.