Neįgudusiems vėžiautojams iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sunku atskirti skirtingas vėžių rūšis. Tai padaryti padeda vėžių atpažinimo raktas – skirtingų vėžių išvaizdos ypatybių aprašai. Šį kartą KABLYS.lt pateikia trumpą gidą, kaip atpažinti vietinį Lietuvos vandens telkinių gyventoją siauražnyplį vėžį.

Siauražnypliai vėžiai subręsta trečiaisiais ketvirtaisiais metais, būdami 78 cm ilgio. Užauga iki 15 cm, retkarčiais iki 20 cm. Poruojasi rudenį, jaunikliai išsirita pavasarį. Vislumas apie 100300 ikrų.

Sugavus vėžį pirmiausia reikėtų įsižiūrėti į jo žnyples. Jeigu žnyplių nepaslankaus piršto vidiniame krašte didesnių gumbų ir įgaubos nėra, žnyplių pirštai pailgėję ir siauri, galvakrūtinės skydo paviršius gruoblėtas (daug mažų spyglių pavidalo kauburėlių), iš šonų prieš kaklinę vagutę (skruostų srityje) yra spyglių, vadinasi, rankose laikote siauražnyplį vėžį.

Tačiau jei vis dar nesate įsitikinę, yra ir paprastesnis būdas pagal žnyplių išvaizdą atpažinti vėžio rūšį. Patikimiausias iš jų – nustatyti žnyplių formą ir spalvą. Siauražnyplio vėžio žnyplės turėtų būti ilgos ir siauros, apatinė žnyplių pusė balta arba labai šviesi.