Šį kartą ir dėl ledo šiek tiek ramiau. Daugelyje vandens telkinių, (išskyrus, aišku, Vakarų Lietuvą) jis yra daugiau mažiau patikimas, nors atsargumo prarasti nereiktų. Ypač lipant ant didžiųjų ežerų ledo. Kur kokio storio jis yra ir kas ant jo kibo savaitės viduryje tuoj sužinosime. O kol kas pasidomėkime, kokia situacija yra Žemaitijoje su upių vandens lygiu.

Emilio Muliuolio žiniomis, dėl trečiadienį iškritusio gausaus sniego, o ketvirtadienį jį nuplovusio lietaus beveik visose Žemaitijos upėse, išskyrus Šventąją, dėl aukšto ir drumsto vandens dabar nepagaudysi. Panašu, jog tokia situacija laikysis ir visą savaitgalį. Nebent sekmadienį lengvai pašaltų ir nebūtų daugiau kritulių, tačiau tai, sprendžiant pagal prognozę yra mažai tikėtina.

Pajūrio Šventojoje vanduo taip pat aukštokas, bet žvejoti dar galima. Geriausia situacija šlakių žūklėje greičiausia susiklostys kitos savaitės pradžioje, atšalus orams. Tikrai turėtų būti pora dienelių, kada vanduo nuskaidrės ir nukris, bet upės vandenys dar neneš ižo. Iki tol šlakiai kibo nuostabiai – socialinių tinklų paskyros perpildytos pagautų šlakių nuotraukomis.

Gera žinia Aukštaitijos pusėje gyvenantiems spiningautojams – yra neužšalusių Aukštaitijos Šventosios ruožų. Visas Aukštupys iki Kavarsko padengtas ledu, tačiau žemiau galima rasti vietų, kur „paganyti“ voblerį ar sukrę. Ledas upėje pasidengęs ruožais: Tai vienoje atkarpoje yra, tai nėra. Paieškojus galima rasti švarių tarpų. Tiesa, vienatve tokiose vietose greičiausia nepasidžiaugsi.

Na, o dabar naujausios žinios apie ledą:

Poledinė žūklė

Druskininkai. Dauguma vietinių žvejų važinėja žvejoti į Metelių ežerą. Prieštaringos žinios dėl Seirijų ežero. Vieni sako, kad jau gaudo, kiti – kad dar pavojinga. Tad reiktų būti atsargiems. Simno, Latažerio ežerai ir kiti mažesni ežerai patikimai užšalę. Ančios užtvankoje ledas nevienodas – yra pavojingų vietų. Mažuose ežeruose su ledu lyg ir viskas gerai.

Alytus. Metelių regioninio parko penktadienio (13 val.) duomenimis, Metelių ežere ledas yra ženkliai suplonėjęs – vos 8 cm. Tačiau yra vietų, kur vos 3 cm. Ant jo lipti rizikinga. Dusiose ežere ledas nelaiko- lūžta iškart.

Veisiejo ežere seklumose ledas neblogas, tačiau virš gylių – vos 4 – 6 cm. Tad geriau dar palaukti. Panaši situacija (tiesa, remiantis ne tiesioginiais šaltiniais) yra Daugų ežere. Visuose mažesniuosiuose ežeruose ledas daugiau mažiau patikimas.

Marijampolė. Ledas patikimas tiek ant ežerų, tiek ant tvenkinių.

Kaunas. Kauno mariose ledas pakankamo storio, nors pačioje gali būti srovėje pavojingesnių vietų. Žvejojama Nevėžyje. Lampėdžių, Drąseikių karjeruose lipti ant ledo taip pat saugu. Nekalbant jau apie tvenkinius.

Vilnius, Trakai. Ledas daugiau mažiau patikimas visur. Tačiau dėl Galvės ir Skaisčio yra abejonių. Dauguma ostinės meškeriotojų važiuoja į Asvejos ir kitus ežerus arba traukia šiauriau- į Molėtų ar Utenos pusę. Iš esmės čia niekas nepasikeitė nuo praeito savaitgalio.

Utena. Visi ežerai užšalę, tačiau paradoksas- vėliau užšalusių ežerų ledas yra plonesnis, bet tvirtesnis. Nemaža dalis meškeriotojų sėkmingai gaudo seliavas. Praeitą savaitgalį netgi buvo kalbama, kad 100 vienetų per dieną nepagauna tik visiški žiopliai. O, štai, su ešeriais sunkiau. Kai pasakojo žinomas sportininkas Algis Kalinauskas, netgi tokiuose ežeruose, iš kurių metai iš metų jis negrįždavo be kilograminio ešerio, kažkodėl šįmet kimba tik „cigaretiniai“.

Molėtai. Patikimas ledas yra tiek ant Siesarties, Baltųjų ir Juodųjų Lakajų, tiek ant kitų ežerų. Tačiau virš ledo yra nemažai vandens ir vaikščioti dėl to nelengva. Be to, bent nuo pat vidurio savaitės siautėja nekiba. Ešeriai ožiuojasi ir nieko negali jiems padaryti. Gal savaitgalį bus kitaip?

Panevėžys. Ledas tiek Kupiškio mariose, tiek kitur pakankamai storas ir saugus. Kai kuriuose tvenkiniuose pastebimas žuvų dusimas. Ypač prasta situacija Liberiškių tvenkinyje, kur krenta visos žuvys ir jokios priemonės nepadeda.

Pasvalys. Mūšoje ledas apie 10 cm, pačioje srovėje gal kiek mažiau. Neblogai kimba kuojos- po kelis kilogramus kiekvienas pagauna. Su ešeriais liūdnoka. Tvenkiniuose, kur visais metais buvo itin žemas vanduo, pasak aplinkosaugininkų vykdomų tyrimo rezultatų, pradeda trūkti deguonies ir tai neramina žvejus. Žuvys kol kas nedūsta, bet iki to trūksta labai ne daug.

Zarasai. Ledas visur kaip mūras – patikimai užšalo net Šventosios upė. Kurią tuoj „okupavo“ atvažiavę šimtais meškeriotojai iš Latvijos, gaudantys kibirais nedidelius karšiokus, plakius, kuojas ir kitą smulkmę. Šių žuvų kibimas iš tiesų puikus. Seliavos didžiuosiuose ežeruose kimba vidutiniškai. O štai apie gerus ešerių pagavimus negirdėti. Šiame regione plinta nauja mada- stacionarių namukų ant ledo statymas. Kol kas tuo užsiima tik pavieniai žvejai, tačiau nenustebčiau, kad ši mada paplistų ir plačiau.

Žemaitija. Informacijos nedaug. Ventos upė dar laisva nuo ledų – apšalę tik pakraščiai. Plateliuose dar niekas nežvejoja. Patikimu ledu pasidengę tik ežeriukai ir užtvankos Tytuvėnų, Raseinių, Kelmės apylinkėse.

Tokios, tad žinios šią, penktadienio popietę iš Lietuvos vandens telkinių.

P.S. jeigu stebėsite orų tinklalapius, atkreipkite dėmesį į ilgalaikę prognozę. Jeigu tikrai taip bus, kas žadama – užuodžiu kitam savaitgaliui salsvą agurkų kvapą, sklindantį iš Pamario pusės. Ir nors praktika rodo, kad daugeliu atveju tokios prognozės nepasitvirtina, kaip sakė Marijonas – geriau jau visai nežvejot, nei visai netikėt.

Susitiksim ant ledo!