Ką, kur, ir kaip?

Baltijos jūros priekrantėje yra galimi du žūklės būdai: žūklė nuo paties jūros kranto (pliažo) arba nuo tam tikrų žmogaus sukurtų statinių: molų, tiltų ar krantinių. Galimas ir trečiasis variantas, bet jis gerokai komplikuotesnis. Tai žvejyba iš laivelių ar valčių. Manau, apsiribokime ties pirmaisiais dviem.

Šiais būdais žvejojant dažniausiai pasitaikanti žuvis bus plekšnė. Bet, kaip malonus netikėtumas, galima ir menkė. Strimelė ir vėjažuvės yra labiau sezoniški laimikiai, na, o grundalų žvejyba… patys suprantate… Nesistebėkite jūroje pagavę ir gėlavandenių žuvų, tokių kaip: ešerys, žiobris ar karšis.

Nuo kranto

Tam tikslui yra sukurti specialūs Surf tipo kotai ir ritės. Bet ne kiekvienas norės investuoti į įrankius žūklės būdui, pasitaikančiam tik vieną kartą per metus. Tai kaip suktis? Jei jūs esate prisiekęs karpininkas, tikrai galėsite kelis savo kotus pritaikyti jūrai. Feeder tipo dugninių gerbėjas savo arsenale taip pats suras kelis galingesnius meškerykočius. Plūdininkams ir spiningautojams bus kiek sunkiau, tačiau bet koks, kad ir rūsy rastas, sovietinių laikų stiklo pluošto teleskopas, siekiantis bent 4 m ir leidžiantis užmesti 100 g svarelį, tikrai tiks. Ritės? Na, bent jau 4000 ritelės jūrai tikrai reiktų, bet kuo bus didesnė, tuo geriau.

Nuo molų ir tiltų

Čia jau pakaks ir galingesnių spiningų. Žinoma, galite naudoti ir karpinius ar Feeder tipo kotus. Visa laimė, kad jūra yra visiškai „neišranki“ įrankių subtilumui. Jei buvote ant Palangos tilto, manau, matėte senuosius žvejus su, tiesiogine to žodžio prasme, šluotkočiais ir inercinėmis ritėmis, kuo puikiausiai gaudančius plekšnes. Taigi, su įrankiais kaip ir išsiaiškinome. Pakalbėkime apie sistemėles ir masalus.

Žūklės jūroje įrankiai

Paprastai ir lakoniškai

Visų pirma, jūrai viskas turi būt paprasta ir aišku. Plonus valus ir miniatiūrinius kabliukus palikite ežerui ir upei. Pagrindinis valas 0.30 mm skersmens yra minimumas. Sistemėlę galite rišti iš 0.40 mm skersmens įprasto arba, dabar ypač populiaraus, fluorokarboninio valo. Taip sistemėlė mažiau pinsis. Visas pirktines sistemas su vieliniais rėmeliais galite taip pat palikti parduotuvių lentynose. Puikiausią sistemėlę galite susirišti patys iš kelių trišakių suktukų, dviejų kabliukų ir dar kelių suktukų su segtukais. Dar prireiks kelių svarelių. Beje, sistemėles galite laikyti susisukę ant vyno ar šampano kamščių. Bus ekonomiška, ekologiška ir truputį romantiška.

Žūklės jūroje. Schema

Masalai

Krevetė ir žuvies gabaliukai. Kokios žuvies? Čia jau pagal kiekvieno „skonį“. Vieni giria karpį, kiti pasitenkina ir kuoja. Krevetės pirkite su lukštu Prieš maunant ant kabliuko, žinoma, išlukštenkite. Kai kas jas dar pakaitina mikrobangų krosnelėje – taip jos tampa tarsi „guminės“ ir geriau laikosi ant kabliuko. Įvairūs kvapai ir purškikliai – tikrai padeda. Įsigiję kelių rūšių nenusivilsite.

Galiausiai – orai

Neturint specialių Surf tipo, ypač sunkius svarelius galinčių „išmesti“ meškerykočių, teks pasitenkinti ramesniais orais ir ne tokia banguota jūra. Esant štormui ir metrinėms bangos, teks žvejybą atidėti ir suplanuoti išvyką, kad ir… į kokį muziejų.