Slankiojanti arba in line sistema

„In line“ sistemėlė

Turbūt labiausiai išpopuliarinta žvejų sportininkų, gaudančių feeder tipo meškerėmis, nes būtent tokią sistemėlę leidžiama naudoti tarptautinėse feeder varžybose. Tai – elementari sistemėlė, leidžianti žuviai be jokio pasipriešinimo tempti masalą. Ji yra saugi arba kitaip – draugiška žuviai, nes, valui trūkus, svarelis ar šėryklėlė nukrenta. Geriausia ją susirišti iš 0.22 - 0.25 milimetro paprasto ar fluorokarboninio valo.

"In line" sistemėlės schema

Paėmus valo atkarpą, pradžioje užmaunamas suktukas su segtuku. Tada dedamas savotiškas fiksatorius – „amortizatorius“. Jį gali atstoti silikoniniai „stabdžiai“ , naudojami žūklei slankiojančia plūde arba specialūs fiksatoriai. Viską sumovus, padaroma pavadėlio kilpa, supinama „kaselė“, užrišamas dvigubas mazgas, prie jo dedamas fiksatorius ir – viskas. Prie suformuotos kilpos dedamas pavadėlis, o prie segtuko prisegama reikiama šėryklėlė. Naudojant pintą pagrindinį valą arba itin plonus pavadėlius galima tarp sistemėlės valo ir pavadėlio dėti, vadinamą, feeder gumos atkarpą.

Elementarusis paternosteris

„Paternoster“ sistemėlė

Daug visokių paternoster tipo dugninių sistemėlių ir jų modifikacijų būta praeityje. Turbūt jų bus dar ir ateityje, tačiau ši, manau, yra pati paprasčiausia ir elementariausia. Beje, ją naudoja ir keturis kart žūklės plūdine meškere pasaulio čempionas Bob Nudd. Iš pagrindinio ar sistemėlei skirto valo dvigubu mazgu surišama 10 cm ilgio kilpa. Prie likusio valo galo surišama mažesnė kilputė pavadėliui. Į didesnę kilpą įmaunama šėryklėlė, į mažesnę – pavadėlis. Tokia paprasta sistemėlė itin tinkama lengvesnės klasės feeder ar picker tipo meškerėms.

"Paternoster" sistemėlės schema

Sraigtasparnis

„Sraigtasparnio“ sistemėlė

Anglų kalba vadinama „Helicopter rig“, dugninės meškerės sistemėlė gali būti naudojama ne vien su feeder tipo meškerėmis, bet ir žvejojant dugninėmis meškerėmis su elektroniniais kibimo signalizatoriais ar paprasčiausiais „beždžionėlės“ tipo signalizatoriais. Savo pavadinimą gavo iš veikimo principo: pavadėlis metimo metu sukasi apie pagrindinį valą, taip nesupindamas visos sistemos.

"Sraigtasparnio" sistemėlės schema

Ji rišama taip pat labai paprastai. Vėl pravers silikoniniai „stabdžiai“ , naudojami žūklei slankiojančia plūde arba galima įsigyti specialius, sraigtasparnio sistemėlei skirtus. Ant pagrindinio ar sistemėlei skirto valo maunamas silikoninis stopmazgis, tada – suktukas ir vėl stopmazgis. Valo gale pririšamas segtukas, prie kurio bus tvirtinama šėryklėlė. Prie suktuko tarp dviejų silikoninių „stabdžių“ rišamas pavadėlis. Skirtingai nei kitose sistemėlėse, jis turi būti trumpas apie 15 cm ilgio, pakankamai storas, 0.20 - 0.25 mm skersmens, surištas iš paprasto ar fluorokarboninio valo. Svarbu, kad jis būtų pakankamai kietas ir „atšoktų“ nuo pagrindinio valo. „Atšokimui“ pagerinti, galima uždėti silikoninio vamzdelio atkarpą ant suktuko ir pavadėlio jungties. Tokia sistemėlė itin pravers žvejojant lynus, karosus, kuojas žolėtose vietose, nes pavadėlis visada bus truputį pakilęs. Be to, ji yra beveik „savaime pakertanti“ žuvį.