Įrankiai

O jie tikrai neįmantrūs. Mėgstantys archajiką ir senąsias tradicijas, gali pasigaminti itin paprastą žieminę „meškerėlę“, skirtą gaudyti nuo ledo ešerius blizgute. Kodėl parašiau meškerėlę kabutėse? O gi todėl, kad šis gaminys neturės nei ritės laikiklio, nei strypelio – bus, kaip sakoma, viskas viename. Medinės lentutės ar balanos (matmenys 15x5cm) galuose padaromos „V“ formos išpjovos valui vynioti ir viename krašte padaroma įpjova monofilamentinei gyslelei įsprausti.

Su tokia meškerėle ežero pakraščiuose ir sėkliuose galėsite be vargo gaudyti dryžuotuosius plėšikus. Na, o „naujųjų technologijų“ gerbėjai ir meškeriotojai, mėgstantys gaudyti gyliuose, gali rinktis iš gausybės žieminių spiningėlių asortimento parduotuvėse. Svarbu, kad jie nebūtų itin ilgi ir aiškiai rodytų ešerio kibimą.

Valo storis – svarbus

Kadangi ešerinės blizgutės, lyginant su lydekinėm, būna gerokai mažesnės ir lengvesnės, derėtų naudoti ir atitinkamą valą. Tik parinkimus reikiamo storio valą blizgutė galės itin „patraukliai“ žaisti vandenyje ir gundančiai vilios dryžuotąjį plėšruną. Žvejojant pačiomis mažiausiomis blizgutėmis (3cm), tikrai pakaks 0,12 – 0,14 mm skersmens monofilamentinės ar fluorokarboninės gyslelės.

Vidutinio dydžio (6 cm), užteks 0,16 – 0,18 mm valo. Na, ir tik patiems didžiausiems masalams, skirtiems gaudymui gyliuose, teks rinktis storesnę gyslelę. Be to, vertėtų užrišti 0,25 mm skersmens fluorokarboninį pavadėlį, bent kiek apsaugosiantį blizgutę nuo aštrių margašonės lydekos dantų.

Žieminės blizgutės

Žieminių blizglučių formos ir spalvos

Pačios įprasčiausios būtų gluosnio lapą primenančios blizgutės. Tiesa, svorio centras jose gali būti skirtingas: t.y. pastumtas labiau į blizgutės apačią ar viršų. Įmantresnės formos: rombo ar cilindro, būtų labiau specifinės ir skirtos gaudyti konkrečiose žūklės sąlygose. Spalvos? Aš asmeniškai likčiau prie klasikinių: sidabro ,vario žalvario ar jų derinių, bet kartais ir kažkoks „ryškalas“ atneša sėkmę.

Kartais papildomi blizgutės „papuošimai“, tokie kaip ant atskiros grandinėlės užkabintas kabliukas su uodo trūklio lervos imitacija, taipogi padeda išvengti „nekibos“.

Žvejybos technika

Ji šiek tiek skiriasi nuo žvejybos su švytuoklėmis. Blizgutė nuleidžiama ant dugno, tada šiek tiek prikeliama ir rankos mostu „išsviedžiama“ į viršų meškerėlės galą nuleidžiant. Dar galimi ir labai trumpi, laikant spiningėlį vienoje vietoje ar „dirbant“ tik jo viršūnėle, blizgutės pakėlimai, taip bandant išerzinti pasyviai „nusiteikusį“ ešerį. Na, o visokiausiom improvizacijom jūs turite visišką laisvę.