Mantai, kokį įrankį įsigyti pradedančiajam?

Na, priklauso nuo to, kur žmogus nori gaudyti: ar daugiau stovinčiame vandenyje, ar tekančiame, bet turbūt universaliausias būtų 3,60 – 3,90 ilgio meškerykotis, galintis mesti svorį iki 90 g. Ritė – apie 4000 dydžio ir tikrai nereikia pirkti ritės, turinčios dvigubą stabdžių sistemą. Jos labiau skirtos tikslingai žvejojant karpius.

Ar būtina pirkti žvejojimo platformą, be kurios, turbūt, joks feederio asas neįsivaizduojamas?

Tikrai ne. Geresnė kėdutė, turbūt, būtų net geriau mėgėjiškai žūklei. Paprastai prie jos galima tvirtinti ir vadinamą, „Feeder arm“ – savotišką atramą meškerei. Turint tokį meškerykočio laikiklį nereiks vargti bandant įsmeigti kuoliuką į kartais būnantį nelabai minkštą gruntą.

Kokių dar aksesuarų prireiks žvejojant feederiu?

Prireiks plataus ir gilaus indo jaukui maišyti, bent 3 mm sietelio jaukui persijoti. Taip pat patogaus graibšto ilga rankena bei erdvaus ir ilgo tinklelio žuviai laikyti.

Valai, pavadėliai, šėryklėlės?

Valą galima naudoti ir monofilamentinį, ir pintą. Jei ruošiatės gaudyti didesnes žuvis, siūlyčiau pirmą variantą, jei norite didesnio jautrumo – antrą. Geriausia įsigyti ritę su keliais būgneliais ir susivynioti skirtingo tipo valus. Monofilamentinį valą siūlyčiau naudoti 0,25 mm skersmens, pintą – 0,10-0,12 mm skersmens.

Pradedančiajam ir mėgėjiškai žūklei, pavadėlius siūlyčiau naudoti ne plonesnius nei 0,12 mm.
Šėryklėlių taip pat reikia turėti įvairių. Pradžiai užteks vienos didelės šėryklos pirminiam jaukinimui ir keleto kulkos tipo, su svareliu koncentruotu šėryklės gale, 30 – 60g svorio, bei keleto paprastų uždaro ir atviro tipo šėryklų. Kulkos tipo šėryklėlės patogios tuo, kad pradedančiajam savotiškai padeda tiksliau mėtyti į pasirinktą tašką.

6 čempiono patarimai pradedančiajam feederistui?

  1. Išmokti svareliu „skenuoti“ dugną ir pasirinkti tinkamą žūklavietę.
  2. Išmokti taikliai mėtyti į pasirinktą žūklės tašką.
  3. Sumaišyti tinkamą jauką. Pvz., smuklioms žuvims labiau besiskleidžiantį, stambioms – mažiau.
  4. Nebijoti dažnai permesti meškerę.
  5. Naudoti kiek galima daugiau gyvūninės kilmės jauko papildų: sliekų, musės, lervų. Jų nesumaišyti iškart su biriu jauku, bet žūklės metu, priklausomai nuo sąlygų ir aplinkybių, varijuoti jų kiekiu ir santykiu šėryklėlėje.
  6. Nebijoti naudoti mažus kabliukus ir masalus. Didelės žuvys kartais kimba tik ant trijų uodo trūklio lervų.

Dėkojame Mantui ir galime pridurti, kad pasikonsultuoti bei užduoti daugiau jums rūpimų klausimų, susijusių su žūkle dugnine meškere, galite Vilniuje esančioje žūklės parduotuvėje „Anglinga“.