Visgi karpių žūklė nebūtinai privalo būti labai brangi. Žūklės reikmenų parduotuvėse galima ir sąlyginai pigių, bet tikrai neprastų karpinių įrankių. Tad štai į ką reikia atsižvelgti, jei norite pradėti karpininko karjerą.

Meškerės

Didelis laukinis karpis yra ne tik didelė, bet ir labai stipri žuvis, tad be specialių karpinių kotų neišsiversite. Universaliais karpiniais kotais laikomos meškerės, kurių ilgis yra 12 pėdų (apie 3,6 metro) ir kuriomis galima svaidyti 2,5-3,5 lbs svorius. Įrankio išmetimo testą rinkitės pagal savo žūklavietę. Jei jums bus reikalingi labai tolimi metimai, imkite 3,5 lbs kotą. Mažesniems vandens telkiniams tiks liaunesnės meškerės. Patyrę karpininkai ant stovų iškart stato tris ar net keturias meškeres, bet pradedančiajam užteks ir dviejų. Su dviem meškerėmis bus lengviau susitvarkyti, be to, sumažės rizika, kad užkibęs karpis surinks likusius valus. Už 40-60 eurų sumą galima įsigyti tokius kotus kaip „Fox Warrior Car”, „Daiwa Black Widow Carp”, „Sonic S3” ar „Shimano Tribal Velocity”. Tai nebrangūs, bet dėmesio verti įrankiai.

Ritės

Karpių žūklėje naudojamos didelės ir galingos ritės, kurių dydis pagal „Shimano” klasifikaciją žymimas skaičiais nuo 6000 iki 10000. Taip pat svarbu, kad ritės būgne tilptų daug neplono valo ir kad ji turėtų „baitruner” mechanizmą. „Daiwa Black Widow A”, „Shimano Baitruner” ar „Nash BP-10” - tai ritės, kurios padės susitvarkyti net su didžiausiais karpiais ir nekainuos daugiau kaip 70 eurų.

Karpių žūklės įrankiai

Valas

Idealiausias pasirinkimas pradedančiajam karpininkui – 7-9 kilogramus išlaikantis monofilamentinis valas. Fluorokarbono valas ritėje susisuka į spyruoklę, tad jo naudojimas pasidaro sudėtingas. Pintas valas yra netamprus, tad neatleidžia žvejo klaidų ir nemažai daliai karpių padeda atsikratyti kabliuko. „Corda Carp Line” ar „Daiwa Sensor” yra geri valai, kurių 1000 metrų nekainuoja nė 10 eurų.

Signalizatoriai

Labai svarbi karpinės įrangos dalis, kuriai smarkiai taupyti neverta. Tiek žūklės reikmenų parduotuvėse, tiek internete galima rasti labai pigių kažkur Kinijoje pagamintų elektroninių signalizatorių. Nemažai žvejų juos ir perka, o paskui keikiasi, nes tie signalizatoriai paprastai veikia iki pirmo lietaus, o kartais neveikia nė tiek. Tad geriau signalizatoriams skirti kiek daugiau pinigų, bet žinoti, kad jie nepaves. Pirkite tuos signalizatorius, kurie pažymėti garsių karpininkų firmų prekės ženklais. Kokybiškas ir pradedančiojo žvejo poreikius visiškai tenkinantis „Fox” ar „Nash” signalizatorius kainuos 50-60 eurų.

Meškerių stovas

Karpių žūklėje nepavyks meškerės pastatyti tiesiog ant pakrantėje išsipjauto dvišakio pagalio, specialus meškerių stovas bus būtinas. Laimei, tai nėra labai brangi įrangos dalis – normalių stovų kainos prasideda nuo keliasdešimties eurų, bet paieškojus galima rasti ir kainuojantį mažiau nei 20 eurų.

Visa kita

Į karpių žūklę paprastai vykstama bent jau parai, tad palapinė, gultas, nedidelė nešiojama viryklė ir panašūs įrangos komponentai tikrai nepamaišys. Kiek tam išleisite priklauso nuo jūsų galimybių ir komforto poreikių.