Laurynai, ar verta bandyti gaudyti lydekas su museline?

Tikrai taip. Dažnai savo akimis matai visą lydekos puolimą: matai, kaip lydeka vejasi, čiumpa strymerį. Tai – labai azartiškas būdas meškerioti lydekas ir kartais jis gali būti net rezultatyvesnis už spiningą. Ypač vėlai rudenį, kada lydekos nori labai lėto masalo vedimo.

Ar pabandyti užtenka universalios, 5 klasės muselinės meškerės?

Taip, pabandyti sugauti aštriadantę galima ir 5-os klasės museliniu meškerykočiu su plaukiančio tipo valu. Tik reikėtų pasirinkti kiek mažesnio dydžio muselesstrymerius.

O jei žmogus nori įsigyti tikrą lydekinę – muselinę meškerę?

Tada vertėtų įsigyti 8 – 9 klasės muselinę meškerę su atitinkama rite. Valą siūlyčiau rinktis specialiai pritaikytą didesniems masalams ir lengvai skęstantį. Tokio tipo valas paprastai turi labai trumpą, koncentruotą svorį turinčią „galvą“, kuri padeda lengvai išmesti pakankamai nemažas lydekines museles. Norint dantytąsias žvejoti giliau, teks įsigyti ir skęstančio tipo muselinį valą.

Lauryno Valasinavičiaus

Kokius pavadėlius naudoti tokiai lydekų žūklei?

Siūlyčiau prie muselinio valo dėti trumpą, 1,5 – 2m konusinį pavadėlį ir prie jo rišti pakankamai ilgą, 40 – 50 cm metalinį pavadėlį.

Kur būtų lengviau sugauti lydeką museline: ežere ar upėje?

Upėje gal būtų kiek paprasčiau, tačiau galima pradėti ir nuo ežero, ypač jei jis yra seklus.

Kokias museles dantytosioms pasiūlyti?

Pačios paprasčiausios būtų muselės – strymeriai, surišti iš elnio uodegos plaukų ir blizgučio. Tokios tipo masalai dažniausiai imituoja mailių. Balto ar alyvinio atspalvio muselės, surištos ant 4/0, 2/0 dydžio vienšakių kabliukų, puikiai tiks pradedančiajam lydekautojui.

Koks yra lydekinės muselės vedimas vandenyje?

Gali būti pats įvairiausias: nuo lėtų patraukimų ir ilgų pauzių, iki greito valo surinkinėjimo dviem rankom. Viskas, kaip ir žvejojant spiningu, priklauso nuo aštriadančių nuotaikos ir apetito: jei lydekos aktyvios – masalas traukiamas greičiau, jei pasyvios – lėčiau.

Kokie dar aksesuarai reikalingi lydekų žūklei su museline meškere?

Jei žvejosite iš valties, bus reikalingas kibiras, krepšys ar panašus indas surinktam valui dėti. Nereikėtų pamiršti ir žiodiklio bei chirurginių žnyplių – korcango. Su šiais dviem įrankiais galėsite be vargo ištraukti muselę iš lydekos nasrų.

Dėkojame Laurynui ir linkime kuo geriausio beprasidedančio lydekų gaudymo sezono!