Vietose, kuriose lydekų populiacija ne tokia didelė, galima visą dieną pražiūrėti į plūdę arba apeiti didelę teritoriją, taip ir nesulaukus kibimo. Taigi, ar galima dar kažkokiu būdu prisivilioti plėšrūnę prie jai patiekto jauko? Pasirodo, galima, ir būdų yra nemažai. Pavyzdžiui, vieni naudoja spiningą su įvairiomis blizgėmis, vobleriais bei kitais dirbtiniais jaukais. Spiningu užmetama ir traukiama blizgė praplaukia netoli plūdės, tuo priviliodama lydeką. Bet čia kyla klausimas: kam tada žvejoti plūdine meškere, jei vis tiek mojuoji spiningu?

Yra kitas būdas. Turbūt pastebėjote, kad lydekos ir ešeriai dažnai atplaukia pasidairyti į tas vietas, kuriose būriuojasi mailius. Reiškia, prie savo plūdės reikia kažkaip privilioti daugiau smulkmės. Tačiau kaip? Pašarais? Galima, bet šis būdas nėra efektyvus. Juolab, kad dažnai keičiant vietą, pašarų prireiks nemažai, o juos nešiotis su savimi nelengva. Taigi, ruošdamiesi į žvejybą, prie plūdės apačios pririškite keletą vilnonių siūlų ir valo gabaliukų (4-10 cm ilgio). Plūdės jautrumui tai neturės jokios įtakos. Atėję prie vandens, suminkykite duoną ir tešla apklijuokite apatinį plūdės šiaudelį, įraizgydami kartu siūlus ir valą. Jie veiks kaip fiksatorius ir neleis mailiui greitai „nuvalgyti“ pašaro.

Užmetus į norimą vietą, po kelių minučių aplink plūdę jau būriuosis mailius ir ragaus tešlą. Truputį sumažinus svarelių masę, rezultatas bus idealus. Duonos tešla ant apatinio plūdės šiaudelio laikosi 2-5 min. Matyti, kaip šurmuliuoja ir dūksta mailius, judina paviršiaus vandenį. Visa tai į žvejybos vietą neabejotinai pritraukia lydeką, ir, kadangi gyva žuvelė – masalas yra ne tokia aktyvi, kaip puotaujantys giminaičiai, tai plėšrūnė ją dažniausiai ir atakuoja. Nors kartais lydeka puola ir prie plūdės esančias žuvytes. Norint galima ir ten pritaisyti kabliuką, bet mėgstantys tradicinį būdą žvejai to nedaro. Juk žvejyboje svarbiausias yra procesas.

Smulkioms žuvims besisukant aplink plūdę ir ragaujant tešlą atrodo, kad vanduo verda. Šis būdas vilioti plėšrūnams yra tikrai veiksmingas. Įdomu, kad jis gamtos atžvilgiu yra visiškai natūralus. Svarbiausia, kad laikomasi pagrindinio lydekų žvejybos principo: ten, kur smulkmė – ten ir plėšrūnas.