Tai turbūt populiariausias žvejybos būdas, nuo kurio pradeda 90 % dabar žvejyba užsiimančių žvejų. Atsimenu, kai buvau dar vaikas, su seneliu darydavomės meškerę iš lazdyno, ant galo šakos įpjaudavome su peiliu, užrišdavome valą, pasidarydavome improvizuotą plūdę (pvz., iš šampano kamščio) ir eidavome prie ežero.

Šis žvejybos būdas yra labai populiarus pavasario metu, kuomet nutirpsta ledas ežeruose ir prasideda kuojų migracija į upes. Taip pat daug plūdininkų upėse galime sutikti ir rudenį, gaudančius tas pačias kuojas. Tačiau vasaros metu tai ne toks populiarus žvejybos būdas.

Žvejybos įrankiai

Kokių įrankių reikia?

1. Meškerė. Dažniausiai naudojama „telescope“ tipo. Meškerės ilgis – nuo ~3,7m.
2. Ritė.
3. Valas. Dažniausiai naudojamas monofilamentinis valas.
4. Plūdės, plūdės stabdžiai, švinai, kabliukai.
5. Masalas. Dažniausiai sliekas, dzikas, kukurūzas, batonas <…>.

Ir jūs jau pasiruošęs žvejoti. Reikia tik išsirinkti ežerą ar upę, kur norite pamėginti.

Apie dugninę žvejybą daug pasakyti negaliu. Šiuo būdu esu žvejojęs tik keletą kartų. Šis žvejybos būdas, mano manymu, yra antras pagal populiarumą Lietuvoje. Tai – žvejyba, reikalaujanti daug kantrybės. Šios žvejybos metu žvejai naudoja specialias šeryklėles, kad prisijaukintų žuvį. Šioje žvejyboje yra labai daug sistemų, kaip tvirtinti kabliukus, šeryklėles. Teisingos sistemėlės pasirinkimas daro didelę įtaką žuvies kibimui, tačiau nemažiau svarbu yra ir tinkamai prisijaukinti žuvį. Dugnine meškere žvejoti galima praktiškai visų rūšių žuvis, yra sistemos ir masalai net lydekoms. Tačiau dažniausiai, žvejojant šiuo būdu, taikinys yra taiki žuvis – karšiai, karosai, karpiai ir t.t.

Dugninė meškerė

Kokių įrankių reikia?

1. Feeder tipo meškerė. Tai meškerė su jautria galūne, kuri virpėdama išduoda žuvies kibimą. Šios meškerės turi rekomenduojamą užmetimo svorį. Kuo didesnis svoris – tuo toliau galima užmesti masalą bei kabinti didesnę šeryklėlę.
2. Ritė. Ritės ant feeder’ių dažniausiai būna didesnės ir galingesnės nei ant plūdinių, nes žuvys paprastai pagaunamos didesnės.
3. Valas. Naudojamas tiek monofilamentinis, tiek pintas valas. Pavadėliai dažniausiai iš monofilamentinio valo.
4. Šeryklėlės. Šeryklėlės būna įvairių dydžių, jų pasirinkimas priklauso ir nuo meškerės užmetimo svorio.
5. Kabliukai, sukučiai, šeryklų stabdžiai ir kitos priemonės skirtos sistemėlėms rišti.
6. Jaukas. Jaukas yra pardavinėjamas žvejų parduotuvėse. Yra daugybė jo rūšių, skirtų skirtingiems metų laikams, skirtingoms žuvims ir vandens telkiniams.
7. Masalas. Dažniausiai sliekas, dzikas, kukurūzas, batonas <…>.
8. Kėdė. Šios žvejybos metu yra daug sėdima ir laukiama, tad reikėtų įsigyti patogią kėdės.

Yra dar daugybė įrankių šiai žvejybai, tačiau pradedantiems užteks ir mano aukščiau išvardytų įrankių. Patarimas, kur žvejoti, idant pagauti žuvį pradedančiajam – privatūs tvenkiniai, kur reikia susimokėti už žvejybą. Ten žuvis yra auginama, todėl šansai pagauti žuvį išauga keleriopai. Taip pat yra tokių tvenkinių, kur galioja „Pagavai – Paleisk“ principas. Tokiame tvenkinyje galima sugauti ir rekordinį laimikį.

Man labiausiai patinka žvejyba spiningu. Kodėl spiningavimas? Dėl to, kad tai yra aktyvi žvejyba, kurios metu ieškant laimikio apžvelgiama daug plotų, nueinama daug kilometrų. Spiningavimą galimą suskirstyti į žvejybą upėse ir ežeruose. Šiuo žvejybos būdu ežeruose žvejojama plėšri žuvis t.y., dažniausiai lydekos, ešeriai, starkiai, šamai ir kt. O upėse dažniausiai ieškau šapalo, salačio, upėtakio, lašišos. Lašišų ir upėtakių žvejyba išsiskiria, kaip ypatingai daug kantrybės reikalaujantis žvejybos būdas, tačiau to vertas.

trout.lt žvejybos tinklaraštininko sugautas upėtakis

Kokių įrankių reikia?

1. Spiningas. Tai dažniausiai „match“ tipo meškerė. Ilgis varijuoja nuo 1,8 m (mažose upėse) iki 2,7 m (didelėse). Valtyje dažniausiai naudojama apie 2,3 m ilgio spiningas.
2. Ritė. Ritės dydis priklauso nuo to, kokią žuvį planuojate žvejoti. Lydekoms dažniausiai naudojama 2000-3000 dydžio ritės. Upėtakiams Lietuvoje – 1000.
3. Valas. Gali būti tiek monofilamentinis, tiek pintas. Tai priklauso taip pat nuo to, ką gaudysite.
4. Pavadėlis. Pavadėliai lydekoms – kieti, dažniausiai titaniniai, volframiniai, kad lydeka jų nenukastų. Šapalams, upėtakiams – fluorokarbono pavadėlis.
5. Masalai. Šioje žvejyboje naudojami dirbtiniai masalai. Tai yra – blizgės, guminukai, sukrės, vobleriai.

Turint keletą skirtingų masalų, jau galima pradėti žvejoti. Bėda tame, jog pradedantysis žvejas taip galės žvejoti nebent upėse, nes norint žvejoti ežeruose, patartina turėti valtį, kurią turint galima patikrinti didžiąją ežero dalį. Taip pat žvejojant ežere, ypač nepažįstant ežero, būtinas echolotas. Tai prietaisas, skirtas nustatyti dugnui, taip pat išsiaiškinti, kur būriuojasi žuvys. Tačiau žvejodamas ir nuo ežero krantų esu pagavęs ne vieną lydeką.

Tai – pastaruoju metu Lietuvoje ypač sparčiai populiarėjantis žvejybos būdas. Šis būdas populiariausias Šiaurės Amerikoje. Muselinė žvejyba išsiskiria tuo, jog užmetimo metu yra naudojamas ne masalo, o valo svoris. Darbinis valas čia žymiai storesnis ir yra įvairių formų.

Muselinė žvejyba

Kokių įrankių reikia?

1. Muselinis spiningas.
2. Ritė.
3. Valas. Pradžioje užvyniojamas paprastas pintas valas, vėliau vyniojamas jau „muselinis valas“ ir tuomet rišamas pavadėlis.
4. Masalas. Šios žvejybos masalas yra muselės. Tai – ant kabliuko įvairių priemonių (plunksnų, siūlų ir kt.) pagalba atvaizduotos tam tikros muselės.

Kur visa tai įsigyti?

Lietuvoje yra labai daug žvejybos parduotuvių, kurių darbuotojai jums mielai patars, kokią įrangą išsirinkti. Žvejybos prekių pasirinkimas yra didžiulis, nuo garsiausių firmų iki paprasčiausių kinietiškų voblerių.

Jeigu esate tvirtai nusprendęs, kuris žvejybos būdas jus labiausiai traukia, tuomet patartina pirkti geros kokybės įrankius (meškerę, ritę). Geri įrankiai suteikia žymiai daugiau malonumo, kadangi jie yra patvarūs, tačiau svarbiausia yra tai, jog gerai galime jausti masalo darbą (kalbu apie spiningavimą). Gera meškerė ir gera ritė jums tarnaus ilgą laiką ir lemiamais momentais padės. Tuo tarpu prasta įranga yra trumpalaikė bei gali jus nuvilti lemiamais žvejybos momentais.

Jeigu dar tiksliai nenusprendėte, kuris žvejybos būdas jums labiausiai patinka, tuomet paprašykite pažįstamų kartu pažvejoti, galbūt jie paskolins savo įrankius. Jei žvejojančių draugų neturite, tuomet patarčiau rinktis ekonominės klasės įrankius, kurie šiais laikais gaminami tikrai geri. O kai jau būsite išbandęs įvairius žvejybos būdus, tada galėsite nuspręsti, kokių įrankių jums reikia.