Atlydžių metas

Kai žiemos metu kelias dienas laikosi pliusinė temperatūra, tai – ženklas, kad pats metas išbandyti plūdinę meškerę ant ledo. Tokiomis dienomis taikiosios žuvys: kuojos, karšiai, šapalai būna gerokai aktyvesni ir daug mieliau ieško maisto, nei per stingstantį ir viską kaustantį šaltį.

Neįmantrūs įrankiai

Gaudymas plūdine meškere nuo ledo – tai gana archajiškas žūklės būdas, mėgstamas vyresniosios kartos meškeriotojų. Todėl žūklės įrankiai parenkami labai paprasti: tiks bet kokia gaudymui nuo ledo skirta meškerėlė su ritele (geriau, kad ji turėtų specialias „kojeles“, nes žūklės metu dažniausiai būna guldoma ant ledo) su ne pačiu ploniausiu, 0,12 – 0,14 mm skersmens valu. Plūdelės tokio tipo žūklėje naudojamos nedidelės, nesiekiančios nė pusės gramo. Geriausia, kad plūdė vandenyje būtų šiek tiek priskendusi, taip ji neprišals eketėje ir puikiai rodys kuojos ar karšio kibimą.

Plūdė

Naudojamos ir avižėlės

Plūdinėje žūklėje nuo ledo naudojamos ir avižėlės. Jos dažniausiai atlieka svarelių vaidmenį ir būna kelių dydžių, Viršuje, ant pagrindinio meškerės valo, rišama maža, apačioje – didesnė avižėlė. Jeigu žvejojama klasikine žiemine plūdine sistemėle, tai ant valo, apačioje, kabinamas slyvelės formos svarelis, o virš jo ant neilgų pavadėlių rišami du paprasti kabliukai. Jeigu norėsite žvejoti upėje, kur jaučiama aiški srovė, teks rišti ilgesnius pavadėlius. Taip jie „gundančiai“ plazdės srovėje ir daug geriau vilios šapalą ar žiobrį.

Schema. Plūdinė žūklė žiemą

Be jauko neapsieisime

Kaip ir vasarą, taip ir žiemą žvejodami plūdine meškere taikiąsias žuvis privalome jaukinti. Tai gali būti ir pats paprasčiausias trupintas batonas arba tamsios spalvos, smulkios frakcijos, nesotus, „firminis“ jaukas. Nereikėtų pamiršti į jauką įdėti nemažą saują druskos. Kam? Žiemą žuvims jos itin trūksta, todėl tai būtinas jauko komponentas šaltuoju metų laiku. Taipogi, gyvieji pašaro priedai: uodų trūklio lervos, pinkai tikrai pagerins jo kokybę.

Masalai – ne vien uodo trūklio lervos

Žiemą, ypač gaudant kuojas, kaip ir šiltuoju metų laiku, labai sėkmingai masalui galime naudoti įvairias tešlas bei batono minkštimą. Tikintis stambesnės žuvies, pvz., didelių plačiašonių karšių, verta ant kabliuko užkabinti sumuštinį: mažesnį slieką ir musės lervą. Žinoma, ant ledo masalu numeris vienas bus ta pati uodo trūklio lerva su įvairiomis musės lervų „interpretacijomis“.