Tai – turbūt „greičiausiai paruošiami“ žūklės būdai. Belieka pasiimti meškerę ir dėžutę su masalais. Ir, kaip sakoma: „Pirmyn į trasą!“. Kokį vandens telkinį pasirinkti? Žinoma, arčiausiai jūsų namų esantį. Kartais galite tikrai nustebti sužinoję, kad šalia jūsų namų tyvuliuojančioje „baloje“ gyvena žuvys. Ir nebūtinai tai turi būti kilograminiai ešeriai ar lydekos. Kartais ir neūžaugų nuodėgulinių grundalų (liaudiškai vadinamų „rotanais“) visiškai pakanka.

Juk žūklėje dažnai svarbiausiu akcentu tampa ne žuvies pagavimas, o jos pergudravimas. Tose iš pirmo žvilgsnio nelabai patraukliose balose dažnai tūno sunkiai perkandamos žuvys. Todėl tenka apsišarvuoti kantrybe ir apsiginkluoti gan subtiliais žūklės įrankiais. UL ar L klasės kotai, suderinti su jums pasitikėjimą keliančiais silikoniniais „valgomais“ masalais čia puikiai tiks.

Negalintys gyventi be muselinės, žavesį taip pat gali atrasti stovinčio vandens telkiniuose. Nebūtina ieškoti upės, upelio, melioracijos griovio, kur šiuo metu dar galime žvejoti (dėl lašišų ir upėtakių neršto) vien tam, kad pamiklintumėte ranką. Tas pats arčiausiai jūsų esantis prūdas, tvenkinys ar ežerėlis tam puikiai tiks. Pasiimkite 5 klasės muselinę, keletą nedidelių strymerių, ir pasivaikščiokite „balos“ pakrante. Vis tiek kokia nedidelė lydekutė „pasirašys“.

Plūdinė ir dugninė

Ne visiems patinka aktyvūs žūklės būdai. Kitiems arčiau širdies ramus meditavimas, žiūrint į plūdę ar dugninės meškerės viršūnėlę. Išeitis yra ir jiems. Greitai ir mobiliai žūklei pakaks meškerės, kelių masalų ir šių laikų trendo – granuliuoto jauko, pelečių.

Kodėl būtent jos? Jų nereikia taip kruopščiai maišyti, kaip įprastų birių jaukų, o paleistos iš laidynės, jos puikiai skrieja į žūklės vietą. Taigi, taupomas jūsų žūklės laikas ir neapsikraunama bereikalingais kibirais. Pelečių galima įsigyti įvairaus dydžio, todėl galite žvejoti ir labai delikačiai.

Plūdinės gerbėjai turbūt supras, kad žvejojant „balose“ šalia namų, kur meškeriotojų presingas gali būti itin didelis, o ir pačios žuvys baikščios, įrankiai turi būti pakankamai subtilūs: ploni valai, lengvos plūdelės.

Dugninės fanatams derėtų išbandyti itin mažas method tipo šėryklėles su suspaustomis drėkintomis granulėmis – peletėmis. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į patį žūklės stilių. Kadangi laiko turime mažai, žuvies reikėtų ieškoti patiems, o ne bandyti prisijaukinti į mums patinkančią žūklės vietą.

Tokiai žūklei ypač praverčia method tipo šėryklėlė. Su ja galime išžvalgyti mums atrodančias perspektyvias vietas ir suradus tinkamą, gaudyti jau viename taške. Kodėl method šėryklėlė su granulėmis perspektyvesnė už įprastas atviro ar uždaro tipo šėryklėles su biriu jauku? O todėl, kad ji orientuota į mažą porciją jauko su masalu, bet ne į jaukinamo ploto darymą. Tai tampa ypač aktualu, kai telkinių vandens temperatūra krenta, o žuvys būna ne tokios aktyvios.