Sakysit, o kodėl man, Lietuvos meškeriotojui, turi rūpėti, sakysim, kaip žvejojama kokiuose Filipinuose ar Gvatemaloje? Aš žvejoju Lietuvoje ir man rūpi tik mano krašto ar mano regiono reikalai. Galbūt ir taip. Bet, visgi, aš drįsčiau su jumis nesutikti. Manau, kad norint kažką pakeisti į gera mūsų šalyje, būtina pasidairyti plačiau. Pasižiūrėti į kitas valstybes, kitus regionus. Kaip ten yra tvarkomasi, kokios ten yra žūklės taisyklės? Kaip veikia gamtosauga, kaip ir kur sekasi išsaugoti, (ar kaip pas mus – atstatyti prarastus) žūklės išteklius? Kokių klaidų, remiantis kitų šalių praktika, geriau nedaryt, o ką – kaip verta tik daryti?

Manau, būtent tokio – plataus, ne vienadienio požiūrio stinga mūsų politikams bei visuomenininkams, bandantiems galvoti, į kurią čia pusę reiktų sukti mūsų valstybės ir gamtos išteklių skirstymo vairą.

Na, bet užteks tų išvedžiojimų (ačiū, jei nebambėdami juos iškentėte) – pereikime prie konkretesnių dalykų.

Taigi, kada žmonės pradėjo žvejoti su meškere ir kabliuku arba kitaip tariant – žvejoti savo malonumui?

Duomenų yra įvairių, tačiau daugelio šalių archeologai šioje vietoje sutaria, kad žmonės žuvis pradėjo gaudyti ir vartoti maistui prieš maždaug 40000 metų iki Kristaus. Apie tai, kaip žvejojo senovės žmonės, galima tik spėti. Bet pirmieji valą ir kabliuką žuvų gaudymui, kaip nebūtų keista, panaudojo dabartinėje Kalifornijos valstijos teritorijoje gyvenę indėnai maždaug tarp 7000 ir 3000 metų prieš Kristų. Ar jie gaudė žuvį tik maistui, ar labiau mėgavosi šiuo procesu – kas dabar galėtų pasakyti.

Vis dėl to, neabejotinai tikra rekreacinė žūklė (žuvies gaudymas tik savo malonumui) labiau sietini su civilizacijomis: Egipto, senovės Kinijos, senovės graikų, Romos ir kitomis. Ir datuotini keliais amžiais iki Kristaus ar po jo. Tai liudija begalė pačių įvairiausių šaltinių. Kitaip tariant, nors, žūklė, kaip tokia ir yra vienas iš seniausių užsiėmimų pasaulyje, tačiau tikra rekreacinė žūklė tikriausiai prasidėjo kartu su civilizacija, kuri leido daliai žmonių (žinoma, elitui) skirti laiko pramogoms ir malonumams.

Kiek yra pasaulyje meškeriotojų? Tai yra vienas iš nedaugelio klausimų, į kurį atsakymo nerasite net visažinėje Vikipedijoje. Ir nenuostabu: turime neblogus statistinius duomenis iš išsivysčiusių šalių, pavyzdžiui, Šiaurės Amerikos, Australijos, Europos, tačiau jų beveik nėra iš besivystančių, pavyzdžiui, Afrikos, Pietų Amerikos, dalies Azijos šalių.

Net tokios valstybės kaip Rusija, Indija ar Kinija negali pateikti tikslios ir daugiau mažiau patikimos statistikos, kiek pas juos yra meškeriotojų. Tad šioje vietoje daug kur remiamasi spėjimais ir didelio tikslumo čia negali būti. Paklaidos ribos yra tikrai milžiniškos: įvairių šaltinių duomenimis, mūsų pasaulyje meškeriotojų gali būti maždaug nuo 220 iki 700 milijonų (suapvalinus maždaug nuo 3 iki 9 procentų visos žmonių populiacijos).

Tai nėra mažai. Bet visgi, norėdami rasti pamatyti visą vaizdą ir gauti atsakymus į aukščiau pateiktus klausimus, nori nenori turime pakeliauti po skirtingus pasaulio regionus ir atskiras šalis. Taigi, laukite tęsinio!