Donatai, kur ieškoti šlakio?

Pradedančiajam rekomenduočiau rinktis mažesnes upes, tokias kaip Šventoji, Minija. Tokio tipo upėse lengviau surasti žuvį, be to ir masalo metimai jose nebūna tolimi. O tai, šlakių žūklės museline meškere pradžiamoksliui, gan svarbus aspektas.

Kokiose upės vietose šiuo metu laikosi upėtakio pusbrolis?

Šiuo metų laiku šlakis renkasi ramesnes, ne tokias srauningas upės atkarpas. Tai gali būti įvairūs upės posūkiai, srovės sulėtėjimai prie duobių. Tačiau vėliau, pavasarėjant, upėtakio pusbrolį, galime aptikti ir sraunesnėse vietose, už didesnių upėje esančių riedulių, kelmų.

O meteorologinės sąlygos turi įtakos šlakio aktyvumui?

Kaip aš sakau, kuo blogesnis oras tuo šlakis, geriau kimba. Čia panašiai kaip su vėgėlių žūkle. Tikrai nereikia bijoti nei sniego, nei žvarbaus vėjo.

Kokiais įrankiais reikia „apsiginkluoti“ susiruošus pašlakiauti?

Patogiausias bus „Switch“ tipo 7/8 klasės, 11-12 pėdų muselinis meškerykotis, tačiau galima išsiversti ir su 9/10 klasės, 13 -14 pėdų lašišiniu, ar net, mažesnėse upėse, su galingesniu vienrankiu koteliu. Svarbu naudoti kiek kitokio tipo valus ir kitokią žvejybos techniką, nei meškeriojant rudenį.

Tai, Donatai, apie valus ir pakalbėkime?

Visų pirmą, papildomam valui arba kitaip, runningui, šaltuoju metų laiku aš naudoju tik iš monofilamentinio pagamintą gyslelę. Ji yra atsparesnė įvairioms meteorologinėms sąlygoms. Pagrindiniam valui renkuosi Skandinavų sugalvotą „Skagit“ tipo, trumpą, sunkų, koncentruotą konusą turintį, muselinį šniūrą. Toks valas puikiai metasi, nereikalauja daug erdvės už nugaros, todėl jį galima mėtyti tiek nuo kranto, tiek įsibridus.

Didesnėse upėse, tokiose kaip Neris ar Šventosios žemupys, galime naudoti, kaip ir rudenį , „Scandi“, kitaip, šaudančių galvų,tipo valą. Tik galvas reikėtų rinktis skęstančias, (pagal kodavimą) nuo „S3“ iki „S7“.

Įrankiai šlakių žūklei

O kaip su pavadėliais?

Kadangi žiemą šlakį gaudome „nuo dugno“, reikėtų turėti įvairių skendimo greičių ir ilgių konusinių pavadėlių. Aš asmeniškai, žvejodamas „Skagit“ tipo plaukiančiu valu, turiu keletą 3 – 4,5m ilgio siekiančius ir (pagal kodavimą) „D10 – D18“ skendimo greičius turinčius pavadėlius.

Kokias museles ir jų spalvas rinktis norint suvilioti šlakį?

Žvejodamas šlakius dažniausiai naudoju „Zonker“ tipo museles, surištas ant vamzdelių. Dydžius renkuosi kelis: 10cm, 6,5cm ir 3cm ilgio masalus. Drumstame, „aukštame“ upės vandenyje naudoju didesnes, skaidriame, žemesniame – mažesnes museles. Spalvas renkuosi pagal vandens temperatūrą. Kol upės vandens temperatūra nepakyla aukščiau 5 – 6 laipsnių, naudoju ryškius: baltus, žalius, oranžinius tonus turinčius vilioklius. Pavasarėjant, renkuosi natūralesnes spalvas ir „Mudler“ tipo museles.

Muselės šlakiui

Ir, baigiant, Donatai, trumpai apie žvejybos techniką?

Kaip jau minėjau, žiemą šlakio ieškokite prie dugno. Todėl aš, šuo metų laiku, stengiuosi muselę kuo greičiau nuskandinti į norimą gylį. Valą metu skersai ar net šiek tiek pieš upės srovę, darau vadinamą mendingą arba valo perkėlimą, ir laikau muselę srovėje. Kai muselė ir valas sudaro 45 laipsnių kampą, darau žingsnį ir metimą kartoju.

Dėkojame Donatui. O jeigu jūs vis tiek nežinote, kokią muselę pakišti šlakio panosėn, apsilankykite www.spudleris.lt ir ten tikrai tinkamą surasite!