Reikiami įrankiai

Tolimo užmetimo meškerei geriausiai tiks angliškojo tipo palaidynės. Pasirinkti derėtų greitesnės akcijos, ne trumpesnius nei 4,20 m meškerykočius. Jie turėtų leisti užmesti plūdes net iki 20 – 30 g. Su tokia meškere be vargo užmesite pakankamai sunkias plūdes ir galėsite sėkmingai pakirsti žuvį iš didelio atstumo.

Rites taip pat rinkitės pakankamai dideles, 3000 – 4000 dydžio, ir geriau turinčias pakankamai seklų būgnelį.

Valo pasirinkimas yra dvejopas. Galima naudoti vientisą 0,20 – 0,22 mm skersmens monofilamentinį valą arba naudoti ploną 0,14 – 0,16 mm kartu su išmetamuoju 0,22 mm storio valu. Vadinamojo shockleaderio atkarpa turėtų siekti bent du meškerykočio ilgius, nors gali būti ir dar ilgesnė.

Slankiojanti plūdė

Koncentruotas svoris ir slankiojanti plūdė – tai pagrindiniai ginklai, leisiantys užmesti norimą masalą gan dideliu atstumu. Plūdę derėtų pasirinkti pakankamai sunkią, ne mažesnę nei 10 g. Geriau, kad slankiojanti plūdė būtų su ilga antena ir masyviu „kūneliu“ bei keliais gramais pasunkinta. Visa kita svarelių masė, reikalinga plūdės išsvėrimui, koncentruojama viename taške. Tiesa, vieną ar kelis vadinamuosius „inkarinius“ svarelius verta užspausti ir ant pavadėlio. Jie apsaugos nuo bereikalingo plūdės dreifo. Žinia, rudenį vėjai būna pakankamai atšiaurūs.

Plūdės antena metimo metu turėtų nesiekti suktuko, jungiančio pagrindinį valą su pavadėliu. Be to, pati atkarpa tarp suktuko ir pagrindinių svarelių masės gali būti „pakietinta“, t.y. supinta panaši kaselė, kaip ir dugninėje žūklėje. Tai apsaugos visą sistemą nuo painiojimosi.

Plūde su pagrindu valu derėtų jungti per segtuką su suktuku. Tai leis jums greitai pakeisti plūdę į lengvesnę ar sunkesnę, priklausomai nuo žūklės sąlygų. Jeigu suktuko „ausis“ per didelė ir gylio „stop“ mazgas gali praslinkti, galimą ją šiek tiek suspausti replėmis.

Žūklės gyliui nustatyti arba vadinamam „stop“ mazgui rišti geriausia naudoti pintą valą, panašaus storio kaip ir jūsų pagrindinis valas. Būtinai riškite du mazgus – taip apsisaugosite nuo jų pasislinkimo. Taip pat, mazgų galus palikite apie 5 cm ilgio, taip bet jie lengviau slys pro meškerės žiedelius ir galėsite juos bet kada paveržti. Amortizuojantis rutuliukas tarp „stop“ mazgų ir plūdės galimas, bet nebūtinas.

Schema. Žvejyba slankiojančia plūde

Žvejybos technika

Vos tik plūdę užmetame į norimą žūklavietę, užlenkiame ritės lankelį, panardiname meškerės galą į vandenį ir keliais staigiais ritės rankenėlės pasukimais paskandiname valą. Tada valą atleidinėjame tol, kol plūdė pasiekia „stop“ mazgą ir išnyra. Kartais net ir specialus skęstantis valas sunkiai skęsta, todėl visada savo žūkladėžėje turėkite buteliuką su praskiestu indų ploviklio skysčiu. Patepę juo valą ant ritės, pamatysite, kaip jis pradės skęsti lengviau. Kadangi žvejojate iš toli, būtinai specialiu baltos spalvos markeriu užbrėžkite žymą ant valo. Taip visada žinosite, kad jaukinate ir mėtote plūdę reikiamu atstumu. Tiesa, po kurio laiko žyma nusitrina, tad vertėtų ženklinimą kartoti.

Žvejybos taktika

Išsirinkę perspektyvią žūklavietę pirmiausia pradėkite jaukinimą. Šiuo atveju, kuomet žvejojate iš toli, neišsiversite be jauko laidynės. Jauko rutulius taip pat darykite pakankamai tvirtai sulipintus ir ne itin didelius (mandarino dydžio) – taip jie nesubyrės skrisdami. Toliau lieka tik paties žvejo sumanumas ir masalų keitimas. Derėtų pastebėti, kad rudenį geriau „dirba“ gyvūninės kilmės masalai: įvairaus dydžio sliekai, musių ir uodų lervos bei visų šių „skanumynų“ sumuštiniai. Jei vis dėlto norite atsiginti nuo smulkmės ir naudosite peletes, rinkitės kriauklių ar žuvies miltų kvapo.