Štai trys teiginiai, kuriuos tikrai dažnai išgirsite apie žūklę žiemą ir kurie tikrai ne visada yra teisingi.

Sausi jaukai, kai šalta, niekam tikę

Net ir tie žvejai, kurie tikrai neblogai išmano šiuolaikinių jaukų maišymo subtilybes, atėjus žiemai į eketes kažkodėl pradeda pilti manų kruopas ar paprasčiausią sudrėkintą batoną. Esą toks jaukas pasižymi ne tokiu intensyviu kvapu, todėl žiemą yra efektyvesnis, nes nesukelia žuvims įtarimo. Tačiau kas sakė, jog negalima naudoti tradicinių birių jaukų, tų pačių, kuriuos naudojame vasarą? Žinoma, tai nereiškia, jog reikia jauko pakelį sumaišyti su vandeniu ir pulti jaukinti. Kai šalta, toks jaukas maišomas su žemėmis, kurių dalis gali būti triskart ar dar daugiau didesnė. Kuo birus jaukas pranašesnis už, pavyzdžiui, batoną. O gi tuo, kad yra sudarytas iš gausybės skirtingų komponentų, kurių dalelės vandenyje brinksta ir elgiasi visai kitaip – vienos skęsta, kitos kyla paviršiaus link. O tai žuvims itin patrauklu.

Geriausias laikas žūklei – rytas ir vakaras

Dažniausiai tai yra auksinė taisyklė vasarą ar rudens pradžioje, bet ji retai galioja tuomet kai šalta. Šaltame vandenyje žuvų medžiagų apykaita sulėtėja, tad ir maitinasi jos žymiai rečiau. Visgi dažniausiai tie aktyvaus maitinimosi periodai žiemą nutinka ne ryte ar vakare, o dieną. Greičiausiai tai susiję su tuo, kad gyvybės, įvairių mikroorganizmų šaltame vandenyje nėra daug, o ir ta pati gyvybė kiek suaktyvėja, kai į vandenį patenka daugiau šviesos, t. y. dieną. Būtent tuomet suaktyvėja ir žuvys.

Sulauk valandos X ir pagausi

Taip, visi žvejai žino, kad vėlyvą rudenį ir žiemą dažnai tikrai nutinka ta valanda X, kai rodosi, kad žuvys pačios lenktyniauja, kuri pirma pagriebs masalą. Tačiau ne visada tos valandos būtina laukti. Esmė ta, kad net tame pačiame vandens telkinyje gali būti ne viena ir ne dvi valandos X, tik nebūtinai jos kartosis toje pačioje telkinio vietoje. Esmė ta, kad po vandeniui gali susidaryti labai skirtingos sąlygos net tame pačiame telkinyje, ypač jeigu jis nemažas. Vienur maisto, deguonies, šviesos ar dar ko nors bus daugiau, kitur mažiau, tad ir žuvys skirtingose vietose gali suaktyvėti skirtingu metu. Tad geriau ne sėdėti vienoje vietoje, o pasivaikščioti ir paieškoti – galbūt kur nors netoliese valanda X išmušė kaip tik dabar.