Bet kol dar šių gražių ir įdomių žuvų liko mūsų upėse, pakalbėkime apie tai, kaip juos meškerioti. Be to, laikas ūsorių meškeriojimui mūsų upėse, kol dar neprasidėjo licencinė lašišų ir šlakių žūklė, būtų pats geriausias.

Kodėl plūdinė?

Plūdinė – turbūt vienas seniausių žūklės būdų. Senieji Neries ir Nemuno žvejai iš valtelių gaudydavo ūsorius savotiškomis palaidėmis, nenaudodami ritės. Vėliau ūsorius pasidarė populiaru gaudyti Feeder tipo dugninėmis meškerėmis. Bet, turbūt, pats emociškiausias ir smagiausias būdas sugauti ūsorių, neskaitant muselinės (o taip, jį tikrai galima sugauti ir šiuo būdu), būtų plūdinė, palaidynės tipo meškerė.

Įrankiai

Niekam ne paslaptis, kad ūsorius savyje turi užtektinai jėgos ir „smarvės“, todėl ir įrankiai turėtų būti atitinkami. Sunkios klasės angliškojo ir boloniškojo tipo palaidynės būtų patys tinkamiausi meškerykočiai bandant sugauti ūsuotąjį. Paprastai tokios klasės meškerykočiai žymimi anglišku žodžiu „Power....“ ( liet. – „Galia“). Dar galima naudoti pas mus ne itin populiarius „Avon“ tipo meškerykočius.

Schema. Ūsorių žvejyba

Rites galima rinktis tiek neinercines, tiek inercines (jos ypač populiarios Jungtinėje Karalystėje). Jeigu naudosite mums įprastas neinercines, pasirinkite apie 3000 dydžio riteles. Ūsorius, kaip minėta, yra tikrai pakankamai stipri žuvis, todėl ir valai naudojami atitinkami: pagrindiniam valui: 0,22 – 0,25 mm, pavadėliams: 0,20 – 0,22 mm skersmens. Plūdės pasirenkamos verpstės formos, „Avon“ tipo. Ypač tinkamos yra iš skaidraus plastiko pagamintos plūdelės. Jų keliamoji galia pasirenkama atitinkamai pagal upės srovės greitį – nuo 4 iki 8 gramų.

Masalai

Pas mus, Lietuvoje, ūsorius populiaru gaudyti gyvūninės kilmės masalais: įvairiomis lervomis, sliekais, gyvomis žuvelėmis. Tuo tarpu ūkanotojo Albiono meškeriotojai labai vertina pieniškų dešrelių ir sūrio, konservuotos mėsos gabalėlius bei kultiniu masalu šioje šalyje tapusias peletes. Tad kokiu masalu geriausia vilioti „ūsuotąją torpedą“? Na, tai geriausiai jums pasakys vietiniai paupių žvejai. O jei jų nesutiksite – teks eksperimentuoti patiems.

Žūklės vietos

Ūsorius – akmenis ir srovę mėgstanti žuvis, todėl įvairūs pagilėjimai ir išplatėjimai už ar prieš upės rėvas, turintys daug įvairaus dydžio riedulių, bus pačios tinkamiausios vietos tykant upės „torpedos“.

Papildomi reikmenys

Dažniausiai padaryti gerą plūdės pravedimą stovint krante vargu ar pavyks, todėl valtelė ar bridkelnės, žvejojant šią galingą žuvį, būtų didžiulis privalumas. Taip pat vertėtų turėti laidynę jaukui. Ji pravers norint nusviesti jauko gabalėlius ar granules į norimą vietą.