Prieš tris dešimtis metų nebuvo nei internetinių žvejų forumų, nei feisbuko, bet kaip ir visais laikais meškeriotojams norėjosi viešai pasigirti savo laimikiais. Vienintelis būdas tai padaryti buvo apie įspūdingiausius laimikius pranešti Medžiotojų ir žvejų draugijai. Didžiausių žuvų nuotraukos būdavo spausdinamos draugijos žurnale „Medžiotojas ir meškeriotojas”.

Visi šie didžiausi Lietuvos žvejų laimikiai sugulė į Žvejų mėgėjų trofėjų kadastrą. Tiesa, nors dokumentas parengtas 2005 metais, didžioji dalis žuvų sugautos dar sovietmečiu. Iš mūsų amžiaus čia pateko vos viena kita žuvis. Ir nieko nuostabaus, nes maždaug tuo metu Medžiotojų ir žvejų draugija beveik prarado reikšmę meškeriotojams (išskyrus tai, kad nuomojasi krūvą vandens telkinių). Žvejai nustojo jai siųsti ir savo laimikių ataskaitas.

Kaip ten bebūtų, Žvejų mėgėjų trofėjų kadastras – tikrai įdomus dokumentas, nes puikiai atskleidžia, kokios žuvys mūsų meškeriotojams kibdavo prieš 30 metų.

Pavyzdžiui, 1987 metais buvo sugautos net dvi lydekos, kurioms trūko labai nedaug iki nepaprastai įspūdingos 20 kg ribos. 19,6 kg svėrusi lydeka sumeškeriota Juodžio ežere, 19,2 kg plėšrūnė užkibo Giluičio ežere. 19,5 kg lydeka 2001 metais užkibo Nemune. Šioje upėje bei Dusios ežere panašiu metu būdavo nuolat sugaunamos lydekos, sveriančios 13-18 kilogramų. Didelių plėšrūnių buvo gaus ir kituose vandens telkiniuose iš viso trofėjų kadastre įrašyta beveik 140 lydekų, svėrusių daugiau kaip 8 kilogramus.

1986 metais Spenglos upėje buvo sugautas ir įspūdingas upėtakis, kurio svoris buvo 3,4 kilogramo, 1999 metais Panevėžio Ekrano tvenkinyje užkibo 8,3 kilogramo starkis. Medžiotojų ir žvejų draugijos žvejų mėgėjų trofėjų kadastre netrūksta ir daugiau įspūdingų laimikių. Visą jų sąrašą galite rasti čia.