Pasakojimai, filmuoti vaizdai ir įspūdingos nuotraukos su Ispanijos šamais tarp Europos meškeriotojų sklinda jau seniai. Tačiau dabar jie vis dažniau atranda ir dar vieną kelionės tikslą – ne mažiau įspūdingas akimirkas žvejams dovanojančius ūsorius.

Ispanijos upėse plaukioja daug paprastųjų ūsorių – žuvų, kurios gyvena ir Lietuvos upėse, tiesa, pastaruoju metu akivaizdžiai sparčiai nyksta. Po 6-7 kilogramus sveriantys ūsoriai – labai solidus laimikis, džiuginantis kiekvieną meškeriotoją.

Tačiau žvejai į Ispaniją keliauja dėl dar vienos rūšies – vadinamųjų iberinių ūsorių. Šios žuvys gyvena ne tik upėse, bet ir stovinčiame vandenyje, iš išvaizdos yra panašios į mums įprastus ūsorius (nors yra ir pastebimų skirtumų), tačiau pasiekia dar įspūdingesnį dydį.

Iberiniai ūsoriai gali pasiekti 1,3 metro ilgį ir 20 kilogramų svorį. Didžiausias Ispanijoje kada nors sugautas iberinis ūsorius svėrė daugiau kaip 18 kilogramų. Užkibusios šios žuvys kovoja su tokia pačia jėga kaip ir paprastieji ūsoriai, todėl nieko keisto, jog daug žvejų į Ispaniją keliauja būtent dėl šių žuvų.